TVRDNJE

Djeca koja sanjare imaju veliki potencijal da se razviju u kreativce

Razgovarajte sa njima, čitajte zajedno knjige, crtajte, slažite lego kocke...

Avaz.ba

Sanjarenje može da bude u službi imaginacije, aktivnosti, napretka

Foto: Ilustracija


Ako ste počeli da se brinete što vaš mališan previše vremena provodi ne radeći "ništa", odnosno sanjareći, odahnite. To što vam izgleda rasijano i previše introvertno može da govori o senzibilitetu osobe čiji je unutrašnji svijet izuzetno bogat, a iz njega će vremenom da se pojave mnoge lijepe i velike stvari.

Psihoanalitičar Bruno Klavje upozorava roditelje da ne bi trebalo da grde djecu kada ih "uhvate" da maštaju, jer tako sputavaju njihovu posebnost.

- Kada mališani budni sanjaju, znači da imaju veliki potencijal da se razviju u kreativce, umjetnike, intelektualce. Sanjarenje je često odraz lične snage i može da bude u službi imaginacije, aktivnosti, napretka. U tom momentu dijete je uspjelo da se odvoji od stvarnosti, stvara različite slike u glavi, a mašta mu omogućava da se spoje duh i tijelo i tako izrazi ono nesvjesno. Tako su počinjali i najveći genijalci. Iskoristite taj potencijal djece i umjesto da ih vraćate u realnost, pomozite im da budu još maštovitiji -- tvrdi Klavje

  • Kad se treba zabrinuti

    Kad se treba zabrinuti

    Foto: Ilustracija


Razgovarajte sa njima, čitajte zajedno knjige, crtajte, slažite lego kocke... Međutim, ukoliko primjetite da mališan baš nikako ne uspjeva da bude na zemlji, već sve vrijeme "leti u oblacima" ili odjednom više nije prisutan ovdje, povlači se u sebe, ne čuje vas kada mu nešto govorite, onda je možda, ipak, trenutak da dublje porazmislite o njegovom stanju.

- To može da signalizira da ima neki problem, da mu se desilo nešto loše, o čemu ne želi da razgovara, pa sanjarenjem bježi iz stvarnosti. Tada je potrebno da razgovarate sa njim i pokušate da saznate šta mu se dešava i da mu pomognete - objašnjava psihoanalitičar.

Svakodnevica
Strogi roditelji nanose veliku štetu djeci

Više o temi Djeca

SAVJETI
Porodica treba biti oaza mira
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na