KORISNO

Anoreksija - opasnost za djevojčice

Istraživanja pokazuju da je čak 95 posto tinejdžerki na dijeti ili misli da nisu dovoljno zgodne, zbog čega im je nivo samopouzdanja izuzetno nizak

Avaz.ba

Odbijaju hranu

Foto: Ilustracija


Dok na Zapadu jedna od 100 djevojčica pati od anoreksije, kod nas je ova brojka i dalje upola manje opasna, ali zapravo podjednako zabrinjavajuća. Istraživanja pokazuju da je čak 95 posto tinejdžerki na dijeti ili misli da nisu dovoljno zgodne, zbog čega im je nivo samopouzdanja izuzetno nizak. Stručnjaci kažu da nismo daleko od trenda u razvijenim zapadnim zemljama, jer i naše djevojčice teže da budu što mršavije i u tome često pretjeruju.

Poremećaj u ishrani

Anoreksija je poremećaj ishrane koji se karakterizira vrlo niskom tjelesnom težinom, strahom od debljanja i izobličenom percepcijom težine. Najčešće se javlja u pubertetu ili kod mlađih adolescentkinja.

Ukoliko brinete da li je i vaša kćerka na pragu ovog ozbiljnog problema, prisketite se koliko je kilograma do skora imala. Ako ta brojka danas odstupa za više od deset, znači da su velike šanse da je dkevojčica postala anoreksična.

Neki od uočljivih simptoma su, pored gubitka težine, blijedožuta boja lica, ispijenost, opstipacija( zatvor) i osjećaj bezvoljnosti. Uglavnom odbijaju ručak, pronalazeći "dobre" izgovore - već su jele negjde u gradu, boli ih glava ili im je prosto ta namirnica mrska. A zapravo hrana, zaista, počinje da im se gadi. Nerijetko same dolaze do laksativa kojima se uništavaju, nikada dovoljno zadovoljne izgubljenim kilogramima. I dalje premjeravaju svoje butine i stomak i osjećaju se debelo.

  • Kada se situacija dodatno zakomplikicira, djevojčice mogu da zapadnu u depresiju

    Kada se situacija dodatno zakomplikicira, djevojčice mogu da zapadnu u depresiju

    Foto: Ilustracija


Kada se situacija dodatno zakomplikicira, djevojčice mogu da zapadnu u depresiju i da se potpuno osame i povuku iz društva. Odbijaju da uče i bježe iz škole. Pritom je organizam već iscrpljen jer je dehidriran, a sa svakim novim povraćanjem ili dijarejom (zbog laksativa) dodatno napadnut.

Kada ljekaru

Ukoliko primjetite takve simptome kod vaše tinejdžerke, vrlo je važno da se odmah obratite ljekaru. Stručnjaci kažu da je dobrodošla stručna, psihološka pomoć, prije nego što dijete završi sa težim komplikacijama, u bolnici ili u totalnoj depresiji.

Istraživanja inače pokazuju da se više od 80 posto tinejdžerki plaši da će biti debele, a 35 posto djevojčica zbog toga pribjegava opasnim ponašanjima u ishrani.

Svakodnevica
Tinejdžeri navalite na voće
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na