KORISNO

Zaštitite kožu novorođenčadi i djece od sunca

Najbolja zaštita koju mogu dobiti je redovno mazanje kremama za zaštitu od sunca

Zaštititi svoje mališane što je bolje moguće od opekotina. Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2020

Svaki roditelj želi zaštititi svoje mališane što je bolje moguće od opekotina nastalih tokom boravka na suncu. Uz općenitu prevenciju u koju spadaju izbjegavanje najjačeg sunca, nošenje šeširića i sunčanih naočala, najbolja zaštita koju mogu dobiti je redovno mazanje kremama za zaštitu od sunca.

Međutim, stručnjaci preporučuju izbjegavanje bilo kakvih proizvoda za zaštitu od sunca sve do navršenih šest mjeseci kod beba, jer je koža kod novorođenčadi vrlo osjetljiva. Najbolja zaštita su šeširić, izbjegavanje šetnje po najjačem suncu i zadržavanje u hladu. Također, najbolje je obući bebu u laganu odjeću koja u potpunosti pokriva ruke i noge.

S navršenih šest mjeseci pa nadalje vrijeme je za korištenje krema za sunčanje, ali onih vodootpornih s minimalnim zaštitnim faktorom (SPF) 15. Nanesite kremu za sunčanje 30-ak minuta prije izlaska na sunce, a tokom izlaganja suncu nanesite kremu svakih dva sata ili u kraćem periodu ako se dijete kupa ili se pretjerano znoji.  Također, obavezni su i balzam za usne, šeširić, lagana odjeća te sunčane naočale. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.