SPORTSKE AKTIVNOSTI

Ne očekujte da dijete nauči plivati za jedan dan

Pripreme započnite kod kuće - u kadi

Najbolji uzrast da dijete uči plivati je između treće i pete godine. Ilustracija

Avaz.ba

10.7.2020

Mnogi roditelji ovog ljeta prvi put idu na odmor s djetetom. Neki od njih unaprijed strahuju da dijete možda neće htjeti u vodu. To je moguće i često se dešava, pa nije na odmet napraviti generalnu probu. 

Kada napunjena vodom do pola i omiljena igračka dovoljni su da se dijete postepeno priprema za jednu od najsloženijih motoričkih aktivnosti - plivanje. Tako će savladati eventualni strah od vode i strah od gubitka zraka, što su najveće prepreke kada se dijete nađe u moru.  

Najbolji uzrast da dijete uči plivati je između treće i pete godine. Roditelji mogu biti učitelji plivanja ako imaju dovoljno strpljenja i umješnosti. Temperatura vode u bazenu trebala bi biti oko 26 stepeni i u nju treba ulaziti postepeno.


Pomoćna sredstva najbolje je ne koristiti tokom obuke. Ilustracija

Prvog dana može biti dovoljno i sjedenje na ivici bazena, da se dijete upozna s ambijentom. Pomoćna sredstva (mišiće, "šlaufe") najbolje je ne koristiti tokom obuke. Iako djeca bolje podnose hladnoću od odraslih, vodite računa o dužini boravka u vodi. Ako je vama postalo hladno, izvedite i dijete napolje, osušite ga i utoplite nakratko.

Nemojte očekivati da će dijete naučiti plivati za jedan dan. I u školama plivanja uz stručnu pomoć to traje duže. Škola plivanja često je najbolje rješenje za sve. Dijete pravilno, korak po korak, u društvu svojih vršnjaka, savladava ovu složenu vještinu.

Roditelji mogu dijete osloboditi straha i naučiti da se održava u vodi i uz to se sjajno zabave, a sve ostalo prepuste učitelju plivanja. Ako dijete do pete godine nauči plivati, to će mu omogućiti pravilan razvoj, dobru koordinaciju pokreta, što je odlična osnova za bavljenje bilo kojim sportom u životu.

Nikako ne treba bacati dijete u vodu, misleći da će tako "morati proplivati". Ovo može dovesti do šoka i straha od vode za cijeli život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.