KORISNO

I prvi zubići traže četkicu

Prva posjeta stomatologu trebala bi biti u djetetovoj drugoj ili trećoj godini

Pranje zuba uvijek mora biti pod kontrolom roditelja. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

15.7.2020

Oralnu higijenu djeteta treba započeti čim niknu mliječni zubi. Kako djeca u tom uzrastu često u usta stavljaju različite predmete, roditelji mogu kroz igru četkicom ili gazom očistiti zubiće i odstraniti meke naslage s njihovih površina.  

Pranje zuba uvijek mora biti pod kontrolom roditelja, kako bi dijete učili pravilnim pokretima četkanja. Vrlo je važno da naučite dijete da ne guta višak paste za zube, već da ga ispljune. Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste (veličine zrna graška) za svako četkanje.



Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste. Ilustracija

Prva posjeta stomatologu trebala bi biti u djetetovoj drugoj ili trećoj godini. To je važno iz više razloga. Prije svega, stomatolog ima uvid u djetetov rast i razvoj, pa u samom početku može prepoznati anomalije ili nepodesne navike (sisanje palca...) i upozoriti roditelje, i uputiti ih kako da održavaju oralnu higijenu djeteta.

Istovremeno, dijete se postepeno upoznaje sa stomatologom i tako stječe povjerenje i oslobađa se straha. Prije samog odlaska kod stomatologa, roditelji bi trebali objasniti djetetu gdje ide, ali tako da dijete to može razumjeti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.