MALA MAZA

Nikada ne tjerajte dijete od sebe

Usrećite svoje dijete tako što ćete mu pružiti dovoljnu količinu ljubavi, ali bez pretjerivanja

Pružite djetetu dovoljnu količinu ljubavi. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

20.7.2020

Maženje izaziva osjećanje sreće kod svih ljudi, bili oni djeca ili odrasli. Međutim, kod djece je to osjećanje intenzivnije, jer je vezano sa osjećanjem sigurnosti. Dokazano je da se u organizmu djeteta koje roditelji često maze, pojačano luče pozitivni hormoni koji utječu na brže povezivanje nervnih ćelija u mozgu i ta su djeca inteligentnija od one koja su uskraćena za ovaj vid ljubavi.  

Pošto se centri za emocije i pamćenje nalaze jedan do drugog u mozgu, čovjek najbolje pamti ono što je u vezi s osjećanjima, lijepim ili ružnim. No, vama nije uvijek do maženja. Razumijemo vas, ali postoji greška koju ne smijete napraviti: 

1. Nikada ne tjerajte dijete od sebe! Stalno ste u situaciji da vam se dijete mota oko nogu baš kada radite neki  posao u kući. Najčešća reakcija u takvim situacijama je: "Skloni se, smetaš  mi"!  

A dijete vam ne želi smetati, nego učestvovati s vama u onome što radite. Umjesto da ga učinite nesretnim, usrećite ga tako što ćete mu dati neki jednostavni zadatak koji će raditi zajedno s vama.  Usrećite, dakle, svoje dijete tako što ćete mu pružiti dovoljnu količinu ljubavi, ali ne pretjerujte, jer ćete ga onda razmaziti. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.