KORISNO

Batinom narušavate odnos s djetetom

Batina nije iz raja izašla jer, kada dobije batine, dijete se usredsređuje samo na njih, a ne i na to zašto ih je dobilo

Batine nisu djelotvorna disciplinska metoda. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

21.7.2020

Da li je uredu udariti dijete po guzi kada pređe granice? Ponekad se djeca, zaista, ponašaju tako kao da testiraju granicu tolerancije svojih roditelja. Neki roditelji smatraju da dijete u takvim situacijama treba dobiti po guzi, neki da je to krajnja mjera, dok pojedini tvrde da to nikako ne treba raditi. 

Batine ne čine ništa dobro kada je u pitanju izgrađivanje samodiscipline djeteta. Kada dobije batine, dijete se usredsređuje samo na njih, a ne i na razlog koji ih je izazvao.  Nakon batina dijete sigurno neće razmišljati: "Stvarno sam bio loš, zaslužio sam to" ili "Sljedeći put potrudit ću se da budem bolji i da to više ne radim."  

Naprotiv, dijete će uvijek razmišljati kako to nije fer, kako ga roditelji ne razumiju i mrze. Zato batine nisu djelotvorna disciplinska metoda. Udarcem trenutno zaustavljate dijete u nedozvoljenoj radnji, ono od svoje namjere odustaje od straha ili bola. Većina djece ponovit će svoju grešku, ponekad jednu te istu u toku jednog dana.  Djeca u roditeljima vide zaštitnike, vodiče kroz život. Zato, ako često primjenjuju ovu metodu kažnjavanja, roditelji narušavaju odnos s djetetom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.