PREHRANA

Bebe najviše vole mrkvu

Okus prvih povrtnih kašica možete popraviti mlijekom koje dojenče inače pije

Z. K. / Avaz.ba

Okus povrtnih kašica možete popraviti mlijekom koje dojenče inače pije

Foto: Ilustracija


U prehranu dojenčeta nakon voća, treba uvesti supe i variva od povrća. Mrkvu, krompir, tikvu, tikvicu, karfiol, brokulu i drugo povrće trebate kuhati s malo tekućine ili na pari te dobro usitniti mikserom ili propasirati.  

Bebe najbolje prihvataju mrkvu, ali s njom ne treba pretjerivati, jer betakaroten može opteretiti jetru. Okus povrtnih kašica možete popraviti mlijekom koje dojenče inače pije. Tokom prve godine, povrće ne solite i ne dodajite začine.  Mahunarke (grah, grašag, mahunu) na djetetov jelovnik uvodite kasnije, i to u vrlo malim količinama, oko desetog mjeseca, jer su teže probavljive.  

Kada dijete prihvati okuse voća i povrća, na redu su žitarice i žitne kašice. Počnite rižinim pahuljicama, kukuruznom krupicom i pahuljicama koje se miješaju s majčinim ili adaptiranim mlijekom u rjeđe kašice, a tek nakon 12. mjeseca, pokušajte sa žitaricama koje sadrže gluten i tjesteninama (pšenica, zob, raž, ječam).

Ako koristite zrna riže, zobi, kukuruza ili ječma, namočite ih preko noći, usitnite ih u mikseru i kuhajte dok ne budu mekana. Sitnu kuhanu tjesteninu, rižu, mekani hljeb i krekere možete početi davati kada dijete počne žvakati.  

Više o temi Bebe

Više o:

Bebe Prehrana Mrkva
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na