HRABRI I UPORNI

Nakon dva neuspjela pokušaja u inostranstvu, treća sreća mi se osmjehnula u Bona Dei

Ispovijest jedne majke koja je nakon godina borbe uzela bebu u ruke

Beba Lamija. Avaz

Avaz.ba

14.8.2020

Nakon godina borbe za potomstvo sreća se osmjehnila Zihadi i Ameru iz Švicarske. Oni su, naime, nakon nekoliko pokušaja vantjelesne oplodnje u Švicarskoj, koja je bila bezuspješna, odlučili doći u Bosnu i Hercegovinu i ponovo proći cijeli proces kako bi dobili dijete. Pomoć su potražili na klinici Bona Dei. Zahvaljujući, kako kaže ovaj par, doktoru Aliju Mesut sada u rukama imaju najvrijednije zlato, svoje dvije kćerkice.

Druženje na klinici Bona Dea - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Obzirom da živite u Švicarskoj, da li ste se tamo podvrgnuli procesu vantjelesne oplodnje? Koliko pokušaja vantjelesne oplodnje ste imali prije i da li ste u Bona Dei uspjeli konačno ostvariti svoj san?

- U Švicarskoj smo pokušali dva puta i bilo je bezuspiješno. Rekli su nam da imamo male šanse te da je bolje sebi da kupimo neku životinju npr. Psa. Tada smo odustali od ideje da bilo šta pokušamo tamo. Čula za dr. Alija Mesuta. Kontaktirala sam njegovu kliniku, vrlo brzo smo dobili naš prvi termin za konsultacije i našu prvu kontrolu.

Prvi pokušaj je bio uspješan i mi smo bili presretni.

Kako je izgledao Vaš proces vantjelesne oplodnje u Bona Dea klinici?

- Proces IVF-a u Bona Dea Klinici je bio vrlo prijatan. Bilo je mnogo drugačije nego u Švicarskoj. Sve je bilo opuštenije, mirnije i razumljivije. Svi su bili jako fini. Dobila sam odgovore na sva pitanja koja sam postavila. Nekad sam znala nazvati po noći, a medicinske sestre su bile uvijek dostupne. Rade za nas 24 sata. Uvijek to kažem, za mene je dr. Ali Mesut i doktor i psiholog i otac.

Kako ste reagovali kada ste saznali da je Vaša vantjelesna oplodnja prošla uspješno?

- Nisam mogla vjerovati! Beta test sam uradila u Švicarskoj te sam odmah sutra krenula u Bosnu i Hercegovinu da potvrdim trudnoću. Tek tada smo istinski znali, trudna sam!

Kakva su Vaša iskustva u periodu trudnoće?

- Moje iskustvo u trudnoći bilo je dosta teško. Mnogo sam ležala u bolnici, jer mi je trudnoča bila jako niska te sam imala problema i sa bubrezima. Ipak, čovjek sve zaboravi kad dobije u ruke svoje bogatstvo. Kod dr. Alija Mesuta sam imala dva IVF postupka: 2016. i 2019. godina su donijele naše najveće bogatstvo, dvije prekrasne kćerkice. Sve zahvaljujući dr. Ali Mesutu i Klinici Bona Dea. Ukoliko bi trebalo opet bih to uradila bez imalo razmišljanja. Procedura nije lagana, ali se sve zaboravi kada shvatite da ste uspjeli. Stalno sam morala putovati te je to, također, bila otežavajuća okolnost. Moja relacija je bila Cirih-Sarajevo konstantno, ali se isplatilo.

Šta biste poručili parovima koji razmišljaju o vantjelesnoj oplodnji, ali još uvijek nisu donijeli odluku? Kroz kakvo psihičko stanje ste Vi prolazili tokom procesa vantjelesne oplodnje?

- Preporučujem parovima da ne čekaju dugo i da se jave klinici Bona Dea. Što više čovjek čeka, više dobije strah od svega toga. Psihički je bilo jako teško, alI nema odustajanja. Mi, parovi, koji kroz ovo prolazimo smo jaki i ne odustajemo. Svi bolovi i pretrpljeni strahovi, kao i svaki ubod injekcija se zaborave kad svoj dijamant uzmeš u ruke.

Da li ste imali strah od ponovnog postupka ako se uzme u obzir da ste već jednom prošli kroz postupak vantjelesne oplodnje i kakva su bila Vaša očekivanja?

- Strah postoji i to je normalno ali nije kao sa prvim postupkom. Strah je uvijek tu. Šta ako ne uspije? Kako ću to podnijeti psihički? Ipak, shvatam da je sve u Božijim rukama, a da će doktor uraditi sve što je u njegovoj moći. Imala sam pozitivno iskustvo i bila sam uvijek optimistična. Ako je prvi put uspijelo, zašto ne bi i drugi put? Time sam se vodila.

Ukoliko uporedite obje trudnoće, da li je bilo nekih znatnih razlika iz tog perioda? Da li je bilo nekih poteškoća ili zanimljivih situacija?

- Obje trudnoće su kod mene bile iste, kao i problemi sa bubrezima. Za cijelo vrijeme trudnoće, sam morala ležati i čuvati se koliko je to moguće. Znala sam šta me čeka. Prvu djevojčicu rodila prirodnim putem, a drugu na carski rez.

Kako ljudi iz Vaše okoline gledaju na IVF proces? Da li imaju neke predrasude i da li je to još uvijek tabu tema kao nekada što je bila?

- Naša porodica je uvijek bila uz nas. Imali smo veliku podršku, ohrabrenje i poštovanje. Neki prijatelji koji su čuli da smo radili IVF. Kada vide našu djecu, kažu da su iste kao ja ili otac. Mi ponosno odgovorimo da su to naša djeca, naravno da su iste. Ja sam ih nosila devet mjeseci.

Zihada, Amer, kćerkice ❤ Almedina i Lamija

Ispovijest jedne majke koja je nakon godina borbe uzela bebu u ruke from Dnevni avaz on Vimeo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.