KORISNO

Nježnija majka, pametnije dijete

Naučnici su dokazali da neprestana majčina briga o ispunjavanju bebinih potreba utječe na bolji razvoj

Dijete o kojem se majka neprestano brinula imat će zdravstvene koristi. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

18.8.2020

Novorođenčad s ekstremno malom kilažom, odmah nakon poroda, imaju velike šanse za razvoj ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao i dugoročnih zdravstvenih problema. No, naučnici su dokazali da neprestana majčina briga o ispunjavanju bebinih potreba utječe na bolji razvoj. Nova studija objavljena u žurnalu Pediatrics, sugerira da će dijete o kojem se majka neprestano brinula imati zdravstvene koristi od ove njege sve do 12. godine života.  

Dr. Karen E. Smit (Smith) s University of Texas Medical Branch u Galvestonu vodila je istraživanje u sklopu dugoročne studije 360 djece rođene između 1990. i 1992. godine. Općeniti zaključak istraživačkog tima bio je da su djeca majki koje su na djetetov "signal" reagirale brzo, koje su bile nježne, koristile pozitivan ton glasa i često pohvalile svoje dijete na koncu imala bolji intelektualni razvoj.

Ovo je posebno istinito kod majki koje su bile jednako nježne i brižne i nakon djetetove četvrte godine života. Ipak, kod teških komplikacija odmah nakon poroda, poput krvarenja u mozak i ozbiljnih disfunkcija pluća koristi zbog dobre roditeljske njege nisu bile tako očite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.