SAVJETI

Dječija leđa ne mogu podnijeti teret đačkih torbi: Svaki treći učenik ima krivu kičmu

Optimalna težina je 10 do 15 procenata tjelesne mase djeteta

Teret koji đaci nose na leđima iz godine u godinu sve je teži. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

18.8.2020

Brojna istraživanja pokazala su da svaki treći učenik ima krivu kičmu, a mnogi stručnjaci težinu đačkih torbi dovode u vezu sa tim. Stiče se utisak da je teret koji đaci nose na leđima iz godine u godinu sve teži. Po pojedinim istraživanjima, đačka torba može da teži i do osam kilograma. 

Faktor rizika

Stručnjaci navode da je ta težina torbe svakako prevelika za dječje kičme te da prosječna težina torbe od 4-6 kilograma maloj djeci ne odgovara. Optimalna težina je 10 do 15 procenata tjelesne mase djeteta, dakle oko dva do tri kilograma. 

Stručnjaci naglašavaju da je svakako to jedan od faktora rizika koji mogu da prouzrokuju deformitete kičmenog stuba ali da je faktor rizika i način na koji se nosi torba, te da se umjesto simetrično nosi preko oba ramena, djeca ih nose na jednom ramenu ili u ruci.

Kao preporuku za najbolji ranac navode da su od bitne važnosti dimenzije, i to da veličina torba ne bi trebalo da prevazilazi nivo i širinu leđa ni ispod karlice. Dodaje da treba izbjegavati kožne ruksake i birati prijatnije materijale.

Pravilno sjedenje

Naglašavaju kako djeca nakon nošenja torbe treba i pravilno da sjede. Ako je dijete preopterećeno onda ima i nepravilno držanje i bol u kičmi. Govoreći o tipovima liječenja, tvrde da najčešće nastaju blaži oblici deformiteta, ali da se dešava da se susreću i sa ozbiljnijim slučajevima.

Ozbiljniji deformiteti zahtijevaju i liječenje ortopedskim pomagalima. Ilustracija

Liječenje deformiteta

Lakši deformiteti kičme kod djece mogu se liječiti korektivnim vježbama i sportskim aktivnostima, a najpopularnija za to je plivanje.  

Ozbiljniji deformiteti zahtijevaju i liječenje ortopedskim pomagalima i operativno liječenje, naglašavaju stručnjaci.

Treba da prati proporcije mališana

Neadekvatne torbe utječu na pamćenje, motoričke sposobnosti, izdržljivost. Ilustracija

Ljekari preporučuju da se pri kupovini školske torbe vodi računa da bude lagana, anatomski oblikovana i napravljena od materijala koji ne propušta kišu, a dno bi trebalo da bude od tvrđeg materijala da ne bi od težine knjiga brzo puklo. 

Školska torba trebalo bi da prati proporcije djeteta, da ne bude veća od širine leđa, da ne bude iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka. Za učenike, pogotovo mlađih razreda, neophodno je nabaviti torbu s čvrstom osnovom na leđima i sa širokim tregerima, a težinu knjiga trebalo bi rasporediti na oba ramena.

Neadekvatne torbe utječu na pamćenje, motoričke sposobnosti, izdržljivost, brzinu i spretnost djeteta, upozoravaju ljekari. Sve to zajedno može da utječe na cjelokupan uspjeh u školi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.