SVIJET

Budite strpljivi i kreativni i brzo će dijete naučiti koliko ima sati

Klasičan sat pokazuje mališanima da je vrijeme kružno i da se ciklus ponavlja

Pojam vreme ćete najlakše objasniti kroz igru. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

23.8.2020

Pošto se vrijeme ne vidi djeci je u predškolskom uzrastu gledanje na sat komplikovano i zbunjujuće. Interesiranje djece da gledaju na sat obično se javlja između pete i sedme godine. Međutim, ni tada nije lako naučiti ih da vladaju vremenom. Budite strpljivi i kreativni i brzo će naučiti koliko ima sati.

Pojam vreme ćete najlakše objasniti kroz igru. Govorite riječnikom koje dijete može da razumije. Zatražite da uporedi aktivnosti koje su dugotrajne i one koje su kratkotrajne. Koliko minuta traje crtani film? Koliko traje zeleno svjetlo na semaforu? Koliko traje pranje zuba? Šta duže traje treptanje oka ili pjesma?

Mnogi griješe u tome što nemaju nikakv sat u kući, već koriste samo mobilni. Mnogi pogotovo nemaju sat sa kazaljkama! Nabavite ga i okačite na vidno mjesto. Klasičan sat pokazuje djetetu da je vrijeme kružno i da se ciklus ponavlja. Pokazujte prstom vrijeme i redosljed aktivnosti (kada se doručkuje, kada se ide u park, kada se ruča, spava...) i dijete će shvatiti.


Neka dijete samo okreće kazaljke na satu i kada ih zaustavi pričajte šta se tada radi. Ilustracija

Objašnjavanjem šta se radi ujutru, u podne i uvečer, djetetu će pomoći da poveže vrijeme sa radnjama koje se obavljaju. Napravite sat od kartona sa kazaljkama. Neka dijete samo okreće kazaljke na satu i kada ih zaustavi pričajte šta se tada radi.

Dok hodate pričajte djetetu koliko će nešto trajati. Recimo, šetnja do radnje će trajati 10 minuta, kupićt emo sladoled za pet minuta i idemo kući. Zamolite dijete da vas podsjeti za pet minuta kada nešto kuhate, jer će mu ovaj trik razviti osjećaj za odgovornost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.