KORISNO

Prehrana beba i male djece: Važnije je šta nego koliko jedu

Posebnost prehrane malog djeteta jeste u tome što je to vrijeme kada se stječu prehrambene navike za cijeli život i kada se dijete postepeno uvodi u režim hranjenja porodice

Djeca dobro reguliraju veličinu obroka. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

26.8.2020

Malo je razvijena svijest o važnosti ishrane malog, a i školskog djeteta, iako i ona ima značajan utjecaj na rast, razvoj i zdravlje. Granici između tipično dojenačke prehrane (dojenački period je do 12 mjeseci života) i prehrane malog djeteta (od 12 mjeseci) teško je postaviti.  

To nije uvijek dob od godine. Kada će to biti, ovisi o tome kada je započeta dohrana. Dohranu treba započeti od 6. mjeseca života i provoditi isključivo kašičicom, postepeno navikavati dijete da pije iz šolje, čaše... Posebnost prehrane malog djeteta jeste u tome što je to vrijeme kada se stječu prehrambene navike za cijeli život i kada se dijete postepeno uvodi u režim hranjenja porodice, da sjedi za stolom za vrijeme glavnih obroka.


Pravilan razvoj

Ponudi li se djetetu duže vrijeme raznolika i zdrava hrana, ono će postepeno prihvatiti takav jelovnik i jesti dovoljno raznolike hrane da osigura svoj pravilan razvoj. Što se tiče količine hrane po obroku, djeca posjeduju dobru sposobnost regulacije ukupnog kalorijskog unosa u skladu sa svojim potrebama i to odabirom veličine obroka.  

Imajući to u vidu, glavna briga roditelja ne bi trebala biti koliko dijete jede po obroku, već šta jede, odnosno trebalo bi svakodnevno djetetu nuditi lepezu onoga što zovemo zdravom hranom, razvijajući tako pozitivne prehrambene navike.

Temelj piramide zdrave hrane čine žitarice (riža, kukuruz, ječam, hljeb od punog zrna ili crni hljeb te krompir i tjestenina). Zatim, drugi sprat piramide podijeljen je između voća i korjenastog i lisnatog povrća. Treći sprat čine mlijeko i mliječni proizvodi, meso i riba.

Temelj piramide zdrave hrane čine žitarice. Ilustracija

Na samom vrhu piramide su čiste masnoće životinjskog i biljnog porijekla te rafinirani šećer. Pri odabiru masnoća prednost treba dati biljnim, posebno vrijedno je maslinovo ulje. Rafinirane šećere kao i čisti skrob, kao naprimjer iz bijelog hljeba, treba jesti što manje.

Broj porcija

Organiziranje jelovnika za malo i predškolsko dijete poštujući načelo prehrambene piramide, zdrave ishrane, može se pojednostaviti tako da predškolsko dijete ne bi smjelo konzumirati manje od jednog obroka mesa i zamjena, manje od dva obroka mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća te manje od dvije do četiri porcije žitarica.  

Kako dijete raste, tako raste i broj porcija, odnosno povećava se i količina hrane i ukupni unos energije, ali se ne mijenja omjer zastupljenosti pojedinih grupa namirnica u dnevnom jelovniku.

Preporučene količine

Preporučena dnevna grupa namirnica za malo dijete:  

1. Hljeb i žitarice (1 kriška hljeba, pola šoljice žitarica i tijesta ili 1 šoljica gotove mješavine žitarica).

2. Voće (1 komad voća, pola šolje soka dva puta dnevno, pola šolje kuhanog voća).

3. Povrće (pola šolje kuhanog povrća 2 puta dnevno). 

4. Mlijeko i mliječni proizvodi (2 šolje mlijeka dnevno, 1 šolja jogurta, 2 šolje mladog sira, 4 kašičice parmezana).

5. Meso i zamjena (30-50 grama crvenog nemasnog mesa, peradi ili ribe, 1-2 jaja, pola šoljice oraha, badema ili lješnika)

6. Masnoće, ulje i slatkiši (izbjegavati rafinirani šećer, upotrebljavati biljna ulja).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.