SAVJETI

Trikovi kako dijete natjerati da doručkuje ili večera

Djeca koja ujutro vole dugo spavati usporena su i obično im se ništa ne jede

Nagovorite ga da popije čašu toplog čokoladnog mlijeka. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

28.8.2020

Sistem za varenje dječaka i djevojčica koji rano ustaju može funkcionirati već od ranog jutra. Oni se bude raspoloženi i odmah su gladni. Njihova jetra uveliko proizvodi žuč, a enzimi pankreasa su spremni za masne kiseline. 

Ali, šta kada nije tako? Djeca koja ujutro vole dugo spavati usporena su i obično im se ništa ne jede. Njihov sistem za varenje sporo se aktivira, a dovoljna količina žuči proizvede se tek oko podneva. Ali, bez obzira na to moraju doručkovati.

Da biste probudili želudac djeteta koje ne želi jesti ujutro, dajte mu prvo da popije čašu vode ili svježeg soka. Takvoj djeci odgovara doručak koji se sastoji od kruha s džemom i šolje mlijeka ili kakaoa, ili muslija s voćnim jogurtom. Ako neće ni to, nagovorite ga da popije čašu toplog čokoladnog mlijeka.


Treba im ponuditi obilnu, ali smirujuću večeru sa povrćem. Ilustracija

Međutim, tako oskudan doručak ne može zamijeniti potrebu organizma za hranom pa će dijete za nekoliko sati biti gladno. I tek tada je spremno za pravi doručak.

Spavalice ručaju i večeraju sat i po do tri sata kasnije od ranoranilaca. Iako se apetit spavalica budi predvečer, nije dobro za dijete da tako kasno jede meso. Meso i riba trebaju biti na trpezi za ručak. Životinjske bjelančevine dugo se vare i doprinose razdražljivosti djeteta. Zato im treba ponuditi obilnu, ali smirujuću večeru: povrće, krompir, puru, tjesteninu, rižu i salatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.