SAVJET PSIHOLOGA

Naučite da pohvalite dijete, ali budite umjereni

Stručnjaci smatraju da nije isto ako djetetu kažete da je nešto dobro uradio ili da je genije

Iskažete povjerenje u njihov odabir. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

8.9.2020

Djeca koja vjeruju u sebe imaju veću šansu da budu zadovoljna i ostvarena kasnije u životu, a važna uloga u tome pripada roditeljima. Naučite da pohvalite dijete, ali budite umjereni sa komplimentima jer riječi imaju nevjerovatnu moć. Budite, prije svega, realni, zato što fraze nemaju isti efekat kao istinska pohvala.

Recimo, kada vaše dijete dobije peticu u školi ili nagradu na takmičenju, možda vam neće biti lako da obuzdate oduševljenje ali pretjerano iskazivanje sreće, poput "fantastično si to uradio" ili "nevjerovatno si pametan", može negativno utjecati na njega, smatraju psiholozi.

Djeci s niskim samopouzdanjem takve izjave stvaraju dodatni pritisak, pa se može desiti da sljedeći put izbjegavaju zadatke ako im se učini da su previše zahtjevnim

Stručnjaci smatraju da nije isto ako djetetu kažete da je nešto dobro uradio ili da je genije. Pohvala podstiče samouvjerenost, da uvijek treba da se trudi bez obzira na rezultat i ne stvara mu lažnu sliku. Pohvala treba da motivira djecu. Mališanima će biti drago ako pohvalite njihove drugove, odnosno ako iskažete povjerenje u njihov odabir prijatelja, ali samo ako ste potpuno iskreni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.