KORISNO

Mališanima osigurajte zdrav rast i razvoj: Šta djeca trebaju jesti

Jelovnik je najbolje složiti prema piramidi zdrave prehrane

Z. K. / Avaz.ba

Jelovnik je najbolje složiti prema piramidi zdrave prehrane

Foto: Ilustracija


Za razliku od odraslih, djeca rastu i intenzivno se razvijaju tjelesno, intelektualno i psihički stoga uz osnovne potrebe za energijom, prehranom se mora osigurati i dovoljno za rast i razvoj. 

Vitamini i minerali

Međutim, zbog izbivanja iz kuće i školskih i izvanškolskih obaveza koje su sve brojnije, danas nerijetko imamo školarce koji jedu neredovno, nekvalitetno i količinski neprimjereno. 

Jelovnik predškolskog i školskog djeteta najbolje je složiti prema piramidi zdrave prehrane. Na taj način dijete će unijeti optimalno sve glavne prehrambene tvari bjelančevine, šećere i masti te vitamine i minerale.

Glavne skupine namirnica sadržane u piramidi su: žitarice, proizvodi od žitarica i krompir, voće i povrće, meso, mesne prerađevine, riba, jaja i mahunarke, mlijeko i mliječni proizvodi, masnoće, so, šećer.

Žitarice, proizvodi od žitarica i krompir poželjno je da ih je najviše u dnevnom u jelovniku. Na sljedećoj razini je voće i povrće koje sadrži složene ugljikohidrate i vlakna, vitamine i minerale, dok je siromašno masnoćama i kalorijama.

Korisne tvari

Prate ih meso, mesne prerađevine, riba, jaja, mahunarke, a uz njih mlijeko i mliječni proizvodi. Te namirnice su izvor punovrijednih bjelančevina, ali sadrže i druge korisne tvari. Na samom vrhu piramide nalaze se namirnice koje se preporučuju rijetko, u malim količinama. To je hrana s velikim udjelom masnoća, dodanih šećera i soli. Primjer su slatkiši dok industrijski slani proizvodi ne bi trebali biti dio svakodnevnog jelovnika. 

Najbolje piće

  • Najbolje piće je voda

    Najbolje piće je voda

    Foto: Ilustracija


Najbolje piće je voda i treba je davati po želji. Posebno je važno nuditi je manjoj djeci koja još ne znaju sama izraziti žeđ. Od drugih napitaka preferiraju se prirodni voćni sokovi, najbolje svježe iscijeđeni ili gotovi bez dodanih šećera. Ne preporučuje se upotreba sirupa na razrjeđivanje i gaziranih napitaka.

Priprema hrane

  • Važno je u jelovniku koristiti svježe namirnice

    Važno je u jelovniku koristiti svježe namirnice

    Foto: Ilustracija


Kod pripremanja jela potrebno je pokušati očuvati vrijedne sastojke, tj. ne izgubiti ih pripremom. Zato je važno u jelovniku koristiti svježe namirnice. Za namirnice koje se termički obrađuju preporučuje se kuhanje u malo vode ili na pari te pirjanje, ispred pečenja i pohanja u dubokim masnoćama. 

Oprezan treba biti s lako pokvarljivim namirnicama te treba voditi računa o serviranju orašastih i zrnatih plodova koji u dobi do tri godine mogu izazvati aspiraciju i gušenje ako se konzumiraju cijeli, zbog čega je preporuka usitniti ih i dodati hrani. Za ribu se preporučuje da se očisti od kostiju.

Jaja moraju biti termički obrađena. Za hranu je poželjno da su namirnice pripremljene u takvim kombinacijama da su poželjne za jelo, izgledom i okusom, što je pogotovo važno u dječijoj dobi.

Svakodnevica
Koji lijek dati djeci protiv bolova
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na