SAVJETI

Ovo je razlog zašto bebe trebaju spavati u svom krevetu

U zemljama poput SAD i Velike Britanije, u više od pola slučajeva, do smrti dojenčeta došlo je kada su roditelji zaspali s bebama

Dijete treba spavati u svom krevetu, a ne sa roditeljima. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

16.9.2020

Spavanje s bebom na kauču povećava rizik od iznenadne smrti novorođenčeta - najvećeg uzroka smrti u prvoj godini života. SIDS (sudenly infant death sindrom) ili sindrom iznenadne smrti novorođenčeta pojava je kojoj se posvećuje sve više pažnje. 

U zemljama poput SAD i Velike Britanije, u više od pola slučajeva, do smrti dojenčeta došlo je kada su roditelji zaspali s bebama. I to najčešće na kauču ili u fotelji. Stručnjaci kažu da je najčešća smrt bila usljed pada. Rizik od smrti je deset puta veći kada majka s djetetom zaspi na kauču ili fotelji, nego u krevetu.  

- Krevet je najsigurnije mjesto za spavanje, a pritom bi trebalo odmaknuti jastuke. Zato, nakon podoja dijete vratite u krevetić - napominje Peter Fleming, profesor pedijatrije iz Bristola.

Iznenadna smrt najčešće nastupa između drugog i četvrtog mjeseca života, dok su dječaci više izloženi opasnosti od djevojčica. U rizične faktore još se ubrajaju prijevremeni porod i niska porođajna težina, izloženost dimu cigareta za vrijeme trudnoće i nakon poroda te pregrijavanje djece odjećom i pokrivačima. Kampanje su, procjenjuje se, preventivno spasile deset hiljada malih života u Velikoj Britaniji i više od 100 hiljada širom svijeta.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.