KORISNO

Neka djeca brzo uhvate ritam spavanja, a nekoj treba pomoć roditelja, evo šta pomaže

Potrudite se da se dijete prije spavanja osjeća vedro, opušteno i voljeno

I uspavanka pomaže. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

19.9.2020

Od početka drugog mjeseca djetetovog života noćni san postaje sve pravilniji i može trajati u komadu šest do sedam sati. To znači da se dijete postepeno prestaje buditi zbog noćnog obroka, a i danju je vrijeme sna pravilnije. 

Ritam - Obično su to dva perioda kraćeg spavanja prijepodne, dva poslijepodne i jedan dugi noćni san. Dijete s 20 sati sna prelazi na 18 sati. Oko četvrtog mjeseca noćni se san produži i na prve jutarnje sate, a sa šest mjeseci djetetov se san približava ritmu odrasloga i ono spava pretežno noću. 

Noćni san - Najčešće zaspi oko 20 sati i bez problema spava do sljedećeg jutra. Nakon šest mjeseci često počinju teškoće sa snom, ili izbijaju mliječni zubići, ili se pojavljuje strah od odvajanja od mame, pa dijete spava manje i to 14 do 15 sati na dan. U početku će dijete kad god osjeti potrebu za snom zaspati. Oko devetog mjeseca to se mijenja. Zbog uzbuđenja, napetosti ili jednostavno zbog želje da bude sa vama, dijete uspijeva dugo ostati budno. 

Trikovi - Tada mogu početi teškoće vezane za odlazak u krevet, a bar polovina sve djece manje će se ili više buniti prije spavanja. Predlažemo vam nekoliko trikova kako to spriječiti:  

- Potrudite se da se dijete prije spavanja osjeća vedro, opušteno i voljeno;

- Pridržavajte se svake večeri istih radnji koje najavljuju odlazak na spavanje;

- Ima li dijete neku umirujuću naviku, dopustite mu je;

- Izmislite neki obred koji će poslužiti kao umirujuća navika: slušanje uspavanke, pokrivanje omiljene igračke koja će spavati s njim...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.