SAVJETI

Sedam trikova kako uspavati bebu

Dosta roditelja boji se da se malo dijete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi, pa spavaću sobu ponekad toliko ugriju da se u njoj jedva diše

Kada je vrijeme za spavanje, prestanite sa igranjem, smijanjem i gugutanjem. Ilustracija

Avaz.ba

29.9.2020

Rijetki su roditelji koji nikad nisu iskusili probleme sa uspavljivanjem malog djeteta. Bilo da se radi o tek rođenom djetetu ili bebi od godinu, većini roditelja se diže kosa na glavi kada je vrijeme spavanja. Bebe su nervozne, ne znaju same da se umire, a one pak starije igrale bi se cijelu noć. Ako ste u takvoj situaciji, pokušajte sa nekim od ovih trikova za uspavljivanje djece:

1. Budite dosadni

Kada je vrijeme za spavanje, prestanite sa igranjem, smijanjem i gugutanjem i pokažite svojoj bebi da bi sada trebala da zaspi. Utišajte se, pogasite svjetla i poželite bebi laku noć. Ako se dijete probudi usred noći, nahranite ga ako to traži, ali bez razgovora i smijanja kako se ne bi razbudilo. Vratite ga u krevet i u tišini mu pokažite kako je noć vrijeme za spavanje.

2. Uključite usisavač

Pali i fen za kosu ili ventilator. Nevjerovatno, ali bebe uz zvuk tih uređaja s lakoćom zaspe. Ali čim beba zaspi, ugasite uređaj kako je ne bi naviknuli da spava isključivo uz zvuk usisavača. Beba će uživati, ali vi se sigurno nećete naspavati.

3. Ohladite sobu

Dosta roditelja boji se da se malo dijete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi, pa spavaću sobu ponekad toliko ugriju da se u njoj jedva diše. I to je potpuno pogrešno. Temperatura tijela tokom spavanja pada, pa nam nije potrebna pretopla soba kako bi lakše spavali. Zbog vrućine, bebe su nervozne, znoje se i stalno bude. Stoga, ne pretjerujte sa grijanjem.

4. Napustite sobu

Učite dijete da samo spava od malih nogu. Iako je mnogim roditeljima žao u početku da ostave malu bebu u sobi da spava sama, kada postane starija, vjerujte, bit ćete sami sebi zahvalni.


Učite dijete da samo spava od malih nogu. Ilustracija

5. Držite se rutine

Kada je vrijeme za spavanje uvijek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje sa kupanjem i pranjem zuba, neka vam to uvijek bude tako kako bi dijete znalo da je vrijeme za san. Ako prije spavanja djetetu čitate knjigu, čitajte je tiho i uspavljujuće bez glasnih zvukova.

6. Trik sa maramicom

Razne su metode uspavljivanja malih beba, pa vrijedi pokušati i ovu.

7. Hranjenje u snu

Treba li novorođenče buditi po noći da bi ga nahranili ili ne vječno je pitanje roditelja na koje ima puno različitih odgovora? Ako želite da hranite bebu, ali ne želite da se budi po noći onda je jednostavno nahranite u snu. Bilo da dijete dojite ili hranite na bočicu tokom spavanja mu ponudite mlijeko i budite nježni kako se ne bi probudilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.