SAVJETI

Trikovi kako smiriti agresivno dijete

Kada dijete prvi put opsuje nemojte da pređete preko toga kao da niste čuli, a pogotovo ne smijte da se nasmijete

Najvažnije je da odmah reagirate. Ilustracija

Avaz.ba

6.10.2020

Mališani znaju biti agresivni i udarati drugu djecu, ali i roditelje, da ih šutiraju, čupaju, grizu i govore ružne riječi. Nemojte da se pravite da ne primjećujete takvo ponašanje svog djeteta. Ako ništa ne preduzmete, grubo ponašanje može da postane navika i da vaše dijete ima ozbiljan problem u odnosu sa drugom djecom. Tada je već kasno.

Kada dijete prvi put opsuje nemojte da pređete preko toga kao da niste čuli, a pogotovo ne smijte da se nasmijete. Objasnite mu značenje tih riječi i recite da će mu se drugi smijati kada ih ponovo izgovori, ali ne zato što je zanimljiv već zato što će misliti da je prost.


Nemojte da se pravite da ne primjećujete takvo ponašanje svog djeteta. Ilustracija

Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosljedni. Neka kazna bude ukidanje nekih privilegija, recimo, zabrana gledanja crtaća, korištenja mobilnog ili igrica. Budite dobar primjer pa i sami izbacite iz riječnika ružne reči.

Ako dijete ugrize ili udari drugo dijete odmah ih razdvojte. Onda se posvetite djetetu koje je žrtva i tješite njega, a dijete koje ga je udarilo prvo ignorirajte. Dijete mora da shvati da je to što je uradio neprihvatljivo. Od malih nogu moraju da se uče samokontroli.

Djeca ujedaju kada nisu u stanju da se nose sa situacijom u kojoj se nalaze, ali i da bi pokazali uzbuđenje, strah, anksioznost, ljubomoru, dosadu... Hronično ujedanje može da bude pokazatelj da dijete ima teškoće sa prilagođavnjem. Najvažnije je da odmah reagirate. Koristite kratke riječi i glasan ton: "Bez udaranja" i "Ne psuj!".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.