SAVJETI

Trikovi kako smiriti agresivno dijete

Kada dijete prvi put opsuje nemojte da pređete preko toga kao da niste čuli, a pogotovo ne smijte da se nasmijete

Avaz.ba

Najvažnije je da odmah reagirate

Foto: Ilustracija


Mališani znaju biti agresivni i udarati drugu djecu, ali i roditelje, da ih šutiraju, čupaju, grizu i govore ružne riječi. Nemojte da se pravite da ne primjećujete takvo ponašanje svog djeteta. Ako ništa ne preduzmete, grubo ponašanje može da postane navika i da vaše dijete ima ozbiljan problem u odnosu sa drugom djecom. Tada je već kasno.

Kada dijete prvi put opsuje nemojte da pređete preko toga kao da niste čuli, a pogotovo ne smijte da se nasmijete. Objasnite mu značenje tih riječi i recite da će mu se drugi smijati kada ih ponovo izgovori, ali ne zato što je zanimljiv već zato što će misliti da je prost.

  • Nemojte da se pravite da ne primjećujete takvo ponašanje svog djeteta

    Nemojte da se pravite da ne primjećujete takvo ponašanje svog djeteta

    Foto: Ilustracija


Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosljedni. Neka kazna bude ukidanje nekih privilegija, recimo, zabrana gledanja crtaća, korištenja mobilnog ili igrica. Budite dobar primjer pa i sami izbacite iz riječnika ružne reči.

Ako dijete ugrize ili udari drugo dijete odmah ih razdvojte. Onda se posvetite djetetu koje je žrtva i tješite njega, a dijete koje ga je udarilo prvo ignorirajte. Dijete mora da shvati da je to što je uradio neprihvatljivo. Od malih nogu moraju da se uče samokontroli.

Djeca ujedaju kada nisu u stanju da se nose sa situacijom u kojoj se nalaze, ali i da bi pokazali uzbuđenje, strah, anksioznost, ljubomoru, dosadu... Hronično ujedanje može da bude pokazatelj da dijete ima teškoće sa prilagođavnjem. Najvažnije je da odmah reagirate. Koristite kratke riječi i glasan ton: "Bez udaranja" i "Ne psuj!".

Više o temi Djeca

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na