ISTRAŽIVANJA

Razlozi zašto se djeca debljaju najviše ljeti

Djeca ljeti više jedu grickalice i brze hrane

Djeca jedu više i vježbaju manje kada ne idu u školu. Ilustracija

Z. K.

8.10.2020

Ako roditelji misle da će njihovi školarci tokom ljetnjeg raspusta unositi više vitamina, jesti veće količine svježeg voća i povrća, pa se tako oni gojazniji i riješiti viška kilograma, upravo je obrnuto - tvrde istraživači Državnog univerziteta Ohaja.

Studija naučnika je pokazala da djeca jedu više i vježbaju manje kada ne idu u školu i da grickalice i brza hrana koju unose između časova, na velikom odmoru ili u pauzi za ručak, nisu toliko odgovorni za potencijalnu gojaznost i tromost.  Djeca ljeti više jedu grickalice i brze hrane. 

Stručnjaci su mjerili indeks tjelesne mase kod 5.380 djece iz vrtića i prvih razreda osnovne škole, kada su utvrdili da se on dva puta brže povećava dok su mališani na ljetnjem raspustu.

- Moramo da promjenimo način na koji se djeca ponašaju po izlasku iz škole, kada očigledno unose više brze hrane. Mislim da su školarci tokom pohađanja časova aktivniji, ali ih sigurno i vrijeme boravka na nastavi ograničava u količini obroka, dok ljeti nemaju ograničenja, pa više jedu i manje su aktivni – upozoravaju stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.