IMUNOLOŠKI SISTEM

Jesu li novorođenčad zaštićena

Ako je majka i preboljela vodene kozice, dijete nije zaštićeno kao protiv ospica

Dijete imunološku zrelost postiže tek nakon dobi od 4 do 5 godina. Ilustracija

Z. K.

14.10.2020

U krvi novorođenčadi cirkuliraju antitijela koja su putem posteljice (placente) prešla s majke na dijete i štite ga, naravno pod uvjetom da je majka tu bolest preboljela i da je sama zaštićena. Novorođenče ima pasivni imunitet koji ga štiti dok ga majka doji. Ali ne postoji za svaku bolest koju je majka preboljela isti nivo specifičnih antitijela.  

Novorođenče može oboljeti od vodenih kozica, iako ih je majka preboljela. Djetetov imunološki sistem je tek u razvoju i ono svoju imunološku zrelost postiže tek nakon dobi od 4 do 5 godina, pa i kasnije. Ako je majka i preboljela vodene kozice, dijete nije zaštićeno kao protiv ospica i može oboljeti u novorođenačkoj dobi.

Jednom preboljela zarazna bolest s osipom ostavlja imunitet jer u krvi cirkuliraju specifična antitijela koja je stvorio odbrambeni sistem organizma. Izuzetak je šarlah, čiji je uzročnik bakterija - betahemolitički streptokok i dijete može više puta oboljeti.

Nekad, prije antibiotske ere, nakon preboljenog šarlaha, ostao je određeni imunitet na toksin streptokoka i bolest se nije javljala u svom tipičnom obliku, iako je ponovna infekcija streptokokom bila moguća. Danas se liječenje počinje odmah i imuniteta nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.