KORISNO

Koja je pravilna težina za bebu

Prvi kritični period je prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja, a drugi je nakon navršene dvije godine života

Svaki roditelj želi znati koja je pravilna težina za bebu. Ilustracija

Z. K.

10.10.2020

Sve je više dokaza koji govore u prilog tvrdnji da su bebe koje brzo dobijaju na težini tokom prvih nekoliko mjeseci ili godina, izložene pojačanom riziku gojaznosti u djetinjstvu i kasnije.  Tri najnovije studije objavljene u junskom izdanju magazina American Journal of Clinical Nutrition, potkrepljuju ovu hipotezu.  

U okviru jedne od ovih studija koja je napravljena na Institutu za istraživanje u Francuskoj, praćena je grupa djece od rođenja do navršene pete godine života, istraživači su utvrdili dva kritična perioda ranog djetinjstva koja utječu na kasniju gojaznost djece.  

Prvi kritični period je prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja, a drugi je nakon navršene dvije godine života. Period između je period rasta, a ne debljanja.  U odvojenoj studiji koju su napravili istraživači iz Finske, došlo se također do nekih dokaza o povezanosti gojaznosti sa brzim dobijanjem na težini prije navršene dvije godine života, što, prema mišljenju ovih istraživača, predstavlja faktor rizika za gojaznost u zrelijoj dobi. 

Ovom studijom je obuhvaćeno 885 Finaca i 1.032 Finkinje, starosne dobi između 56 i 70 godina, a podaci o njihovoj tjelesnoj težini su dobijeni iz medicinskih kartona. Sve bebe koje su se brzo debljale nakon navršene druge godine života, u zrelijoj su dobi postale gojazne.

Rezultati treće studije pokazuju da brzo dobijanje na težini tokom prvih šest mjeseci utječe na povećanje rizika gojaznosti u djetinjstvu. Svaki roditelj želi znati koja je pravilna težina za bebu u određenim periodima života, dodaje Gillman. Istraživači, ali prije svega ljekari, moraju dati odgovor na ovo veoma važno pitanje. Zato se konsultirajte sa pedijatrom i na taj način spasite svoje dijete potencijalnog rizika gojaznosti već od prvih dana života. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.