BEČ

Vlasti motiviraju male stanovnike: Za fizičku aktivnost mališani će biti nagrađeni

Pandemija koronavirusa je posebno ograničila kretanje djece

Z. K.

Cilj igre “Street Points” je uvođenje više fizičke aktivnosti kod djece

Foto: Agencija


Cilj igre “Street Points” je uvođenje više fizičke aktivnosti kod djece, ali i zaštita klime. Ove jeseni 7.000 bečkih đaka iz 27 škola ima priliku da kroz šetnju skuplja bodove, takmiči se i osvaja vrijedne nagrade.  

Pandemija koronavirusa je posebno ograničila kretanje djece. Nekadašnje igranje lopte sa prijateljima, preskakanje lastiša ili trčanje na igralištu, palo je u drugi plan. Međutim, sve ovo djeci donosi radost, čini ih zdravim i razvija njihove motoričke, socijalne i intelektualne sposobnosti.

Kroz igru „Street Points“ djeca u Beču skupljaju bodove za vrijeme puta do škole, kupovine u granapu ili posjete prijateljima. Kako bi se fizička aktivnost ponovo vratila u svakodnevnicu od 2. oktobra do 13. novembra ove godine u ulicama okruga Donaustadt i Liesing postavljeno je po 35 kutija za igru. Igrači skupljaju bodove prislanjanjem senzora uz kutiju, prelaze nivoe i doprinose kolektivnom duhu i uspjehu škole.

Na ovaj način bečke gradske vlasti zajedno sa Bečkom agencijom za mobilnost motiviraju male stanovnike austrijske prijestolnice, ali i njihove roditelje, da kratke udaljenosti prelaze pješice, s obzirom da je svaki korak ne samo zdrav nego i direktan doprinos očuvanju klime.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na