KORISNO

Četiri tipa ponašanja kod djece koja mogu ukazivati na nešto ozbiljno

Postoje trenuci kada naizgled bezazleno ponašanje djeteta može označavati nešto ozbiljnije

Djeca često odbijaju da jedu određenu hranu. Ilustracija

Z. K.

20.10.2020

Većina dječijih nestašluka je prirodan proces učenja. Međutim, postoje trenuci kada naizgled bezazleno ponašanje djeteta može označavati nešto ozbiljnije.  Ako vidite svoje dete u ove četiri situacije trebalo bi da obratite pažnju. 

Izbirljivi su pri jelu - Djeca često odbijaju da jedu određenu hranu. To može biti znak da dijete ima emocionalne probleme. Autori studije došli su do otkrića da se 20 posto roditelja žali da djeca u uzrastu od 3 do 5 godina odbijaju da jednu većinu hrane. Istraživači su otkrili da mališani koji su umjerno do ozbiljno izbirljivi imaju dva puta veću mogućnost da razviju anksiozna stanja.

Sve više vremena provode igrajući igrice - Danas djeca provode mnogo više vremena igrajući igrice na pametnim telefonima ili računarima. Ovo može biti znak povećane anksioznosti i stresa jer se boje da ne propuste neki događaj ili poruku u igrici. Ako vidite da je ovo slučaj i sa vašim djetetom možete da porazgovarate sa njim o tome ili da se i sami uljučite u igranje igrice. Pitajte ga šta se dešava u igrici. Na taj način ćete mu se približiti i možete shvatiti šta ga muči.


Psiholozi vjeruju da je stalna potreba za novim igračkama posljedica nečeg krupnijeg. Ilustracija

Stalno traži nove igračke - Mnogi roditelji su bili u situaciji da dijete plače i traži da mu kupite još igračaka. Vjeruje se da većina djece prođe ovu fazu, ali neki psiholozi vjeruju da je ovo posljedica nečeg krupnijeg. Dijete se ne brine oko stvari koje mu nedostaju u životu do tinejdžerskih godina. Ne vide da im bilo šta nedostaje. Međutim, ako se roditelj često svađaju oko svojih finansija kada je dijete prisutno ili krive dijete za svoje troškove to kod djeteta može razviti osjećaj da im nešto stalno nedostaje i potrebu da to dostignu.

Konstantno su u potrazi za novim informacijama - Prema psiholozima ako dijete stalno traži nove informacije, gleda vijesti i postavlja više pitanja nego obično to je znak povećane anksioznosti. Pokušajte da saznate šta ih muči i stavite im do znanja da ste spremni da ih saslušate i pomognete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.