TVRDNJE STRUČNJAKA

Ne forsirajte djecu da se izvine jer činite više štete nego koristi

Uostalom, ako se dijete izvinjava jer to mora učiniti da zadovolji formu, onda je to u dječjim očima čista laž

To što ga tjerate da se izvinjava čini ga još više ljutim. Ilustracija

Z. K.

20.10.2020

Forsirana izvinjenja donose više štete nego koristi je su potpuno u neskladu sa onim što djeca u tom trenutku osjećaju, smatraju psiholozi. Izvinjenje može da pomogne kako bi se stvari popravile među djecom, ali potpuno je pogrešno prisiljavati ih da se izvinjavaju, ističu dečji psiholozi.

Recimo kada dijete tjerate da se izvini svom prijatelju jer ga je udario/uzeo igračku/počupao… dijete će vam reći da mu je jako glupo da se izvinjava jer je ljut i jer ga to što ga tjerate da izvinjava čini da su još više ljuti.

Ili, može doći i do situacija u kojima se dijete kojem se neko izvinio osjeća glupo i još više ljuto zbog toga jer je svjesno da to izvinjenje nije došlo od srca i da dijete, koliko se god izvinjavalo, to radi samo zato što ga na to tjeraju roditelji.

Uostalom, ako se dijete izvinjava jer to mora učiniti da zadovolji formu, onda je to u dječjim očima čista laž. I imaju pravo. Jer forsiranje nečega djecu zapravo uči pogrešnim lekcijama, i kao takvo, forsirano izvinjenje neće riješiti nastali problem. To su dokazale i brojne studije .


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.