KORISNO

Jednostavnim testom provjerite da li vaša beba dobro čuje

Do trećeg mjeseca beba će praviti zvukove i čekati da joj odgovorite, a do sedmog mjeseca bi trebalo da se odaziva na svoje ime

Z. K.

Ukoliko primjetite da se to ne dešava, nemojte odmah da paničite

Foto: Ilustracija


Do šestog mjeseca, beba bi već trebalo da okrene glavu prema izvoru zvuka, a do prve godine da oponaša pojedine glasove i kaže nekoliko osnovnih slogova.  Da biste bili sigurni u sluh bebe, važno je da ga “testirate” tokom prva tri mjeseca života, jer u tom uzrastu najmlađi mogu da prepoznaju glas roditelja i reagiraju na njega.  

Ukoliko primjetite da se to ne dešava, nemojte odmah da paničite, nego nastavite da osluškujete kako se ponaša u narednom periodu. Čulo sluha je u vezi sa govorom. Do trećeg mjeseca beba će praviti zvukove i čekati da joj odgovorite, a do sedmog mjeseca bi trebalo da se odaziva na svoje ime.

  • Jedan od važnih testova za provjeru je i uključivanje glasnih aparata

    Jedan od važnih testova za provjeru je i uključivanje glasnih aparata

    Foto: Ilustracija


Stručnjaci kažu da razlog za brigu postoji ukoliko se ona do trećeg mjeseca nikada ne uplaši na glasni, iznenadni zvuk, ukoliko je glas majke ne umiruje, a u narednim mjesecima ne reagiraju na glasnu muziku, ne obazire se na tonove koje proizvode igračke, ne pokušava da neke od njih imitira, ne osvrće se kada joj neko nešto govori i ne obraća pažnju na vibrirajuće nadražaje.

Jedan od važnih testova za provjeru je i uključivanje glasnih aparata, kao što su usisivač ili mašina za veš, ali i posmatranje reakcije na lavež pasa i zvučne igračke, na koje bi, također, trebalo da odgovori. Za uzrast jednogodišnjaka normalan je strah pred predmetom koji se odjednom čuje, pa čak i pred kišobranom koji se malo bučnije otvori.

Bebe bi trebalo da reagiraju na sve glasove odraslih, iako im znatno više prijaju tihi, umirujući tonovi od bučnih i povišenih. Dok im se čulo sluha ne razvije sasvim, one ne mogu da čuju šapat.

Više o:

Beba Sluh Provjera
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na