ZDRAVO DIJETE

Sigurni znaci da rastu zubići

Ako vaša bebe mnogo plače, to je siguran znak nicanja zubića

Desni ih svrbe ili bole, a žvakanje stvari pruža im olakšanje. Ilustracija

Z. K.

27.10.2020

Bebi uglavnom počinju rasti zubi kada uđe u šesti mjesec. Majke često prelaze svojim prstom po bebinim desnima kako bi utvrdile da li se taj trenutak bliži. Osim ove metode, postoje i mnogi drugi znaci koji najavljuju skoro izbijanje bebinih zubića. 

- Voda iz usta - Ovo je jedan od najčešćih znakova rasta zubića. Kada beba treba dobiti zubiće počinje baliti. Mekanom pamučnom krpom nježno obrišite bebinu bradu i usne, a promijenite joj i majicu ako postane mokra.

- Plač - Kada bebi rastu zubi ona osjeća bol u ustima. Ako vaša bebe mnogo plače, to je siguran znak nicanja zubića. Posavjetujte se s pedijatrom kako bi vam dao neke lijekove protiv bolova.

- Grize - Ako je vaša beba odjednom počela sisati svoje prstiće ili žvaće tvrde igračke, onda je to znak da joj rastu zubići. Desni ih svrbe ili bole, a žvakanje stvari pruža im olakšanje. Većina majki koje doje žale se da im njihove bebe grizu bradavice dok ih hrane. To je također znak izbijanja zubića.

- Odbijanje hrane - Djeca koja su nervozna zbog jakih bolova u desnima prilikom nicanja prvih zubića ne mogu jesti, pa okreću glavu od hrane kada ih pokušate nahraniti.

- Nedostatak sna - Nedostatak sna javlja se zbog iritacije koja se događa u ustima kada zub izlazi. To izaziva bol zbog kog beba ne može spavati. Valjanje u krevetu ili plač usred noći jedan su od znakova kojim beba pokazuje da joj rastu zubići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.