SAVJETI

Ovo su znakovi da vaše dijete trpi psihičko nasilje

Psiholozi savjetuju, da je najbolji otvoren i iskren razgovor sa djecom

Nedostatak zadovoljstva je ključni znak depresije. Ilustracija

Z. K.

11.11.2020

U današnje vrijeme mnogo djece prolazi kroz razne oblike vršnjačkog nasilja, ali mnogi roditelji zbog brojnih obaveza nekada ne primjete da se sa njihovim mezimcima nešto događa. Najčešći oblici nasilja prema deci jesu fizički, tada se jasno primjećuju modrice na djetetovom tijelu. Ali, šta se događa sa psihičkim nasiljem? Kako ga prepoznati?

Psiholozi savjetuju, da je najbolji otvoren i iskren razgovor sa djecom, tako da steknu povjerenje u vas i kažu im šta ih muči. Sa druge strane postoje i znakovi na koje morate da obratite pažnju, ukoliko je vaše dijete zatvoreno.

Dijete se više ne raduje kao nekada - Nedostatak zadovoljstva je ključni znak depresije. Ako vaše dijete gubi želju za hranom, zabavom i hobijima koje je nekad voljelo, obratite pažnju. Kažite djetetu da ste primjetili da nešto nije u redu i da vam se slobodno povjeri. Objasnite da je i malo tuge sastavni dio života, kao i da zna da ste za njega uvijek tu.

Prestaje da koristi društvene mreže - Današnja djeca obožavaju društvene mreže, pa ako ih je dijete nekad stalno koristilo, a sada ne želi, to može biti znak da trpi maltretiranje na internetu. Obratite pažnju i da li je dijete ljuto, frustrirano ili nervozno dok koristi mobilni telefon ili laptop.

Stalno se žali na glavobolju i bol u stomaku - Stres zbog maltertiranja kod djece može da izazove i fizičku bol, koja se najčešće javlja u stomaku ili glavi, kažu stručnjaci. Obratite pažnju šta se dešava - neka djeca izmišljaju bolesti kako bi ostali kod kuće i tako izbjegli maltretiranje u školi.


Maltretiranje kod djece u velikoj mjeri može da snizi nivo samopouzdanja. Ilustracija

Svađe sa prijateljima - Velike promjene u društvenom životu djeteta su potpuno normalne. Ipak, ako se odjednom više ne druži ni sa kim od starih prijatelja, raspitajte se šta se dešava i da li postoji veći problem od uobičajenih djetinjih i tinejdžerskih konflikata.

Ne želi da ide u školu ili na trening - Ako je vaše dijete iznenada odustalo od ključnih aktivnosti ili počelo da izostaje iz škole ili časova sporta koje je voljelo, može biti da je riječ o zlostavljanju.

Poljuljano samopouzdanje - Maltretiranje kod djece u velikoj mjeri može da snizi nivo samopouzdanja, a može biti i uzrok vršnjačkog nasilja. Zbog toga je veoma važno da djetetu na vrijeme izgradite samopouzdanje, kako se kasnije ne bi desilo da preživljava nasilje, a da zbog nedostatka samopoštovanja misli da je to i zaslužilo.

Samomaltretiranje - Možda vam zvuči kontradiktorno, ali mnoge žrtve nasilja počinju da matretiraju druge. To je odbrambeni mehanizam djeteta koje još uvijek ne razlikuje dobro od lošeg, ne osjeća se dobro zbog toga što radi, ali nesvjesno želi da izgradi imidž osobe koja je jaka i nasilna, da bi ga drugi ostavili na miru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.