ISTRAŽIVANJA

Neispavanost kod djece dovodi do brojnih problema

Stručnjaci kažu da je problem u tome što mnoga djeca prije odlaska na spavanje sjede pred računarom, gledaju televiziju, pričaju na mobitel ili igraju videoigre

Za djecu je san veoma važan. Ilustracija

Z. K.

14.11.2020

Kako se među odraslima na spavanje sve više gleda kao na gubitak vremena, čak ni mala djeca više ne spavaju onoliko koliko im je potrebno za zdrav psihički i fizički razvoj.  Prema mišljenju stručnjaka za istraživanje poremećaja spavanja iz bolnice Dexeus u Barceloni, neispavanost kod djece dovodi do napetosti, razdražljivosti, problema s učenjem, potištenosti, a ponekad čak i zaostajanja u razvoju.  

Stručnjaci kažu da je problem u tome što mnoga djeca prije odlaska na spavanje sjede pred računarom, gledaju televiziju, pričaju na mobitel ili igraju videoigre, zbog čega imaju manje vremena za spavanje. Ove zanimacije mogu ih, uz to, i toliko razbuditi da se kasnije ne mogu ni opustiti ni zaspati.  

- Svi im govore o štetnosti pušenja, no malo tko o važnosti sna. Ako se nešto ne poduzme, ova će generacija djece imati ozbiljnih problema s nesanicom, kaže psihologinja Viktorija de la Fuente.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.