SAVJETI

Recite NE batinama

Djeca koju su roditelji fizički kažnjavali, kada odrastu agresivnija su od one djece koja nisu tako kažnjavana

Fizičke disciplinske mjere guše razvijanje saosjećajnosti. Ilustracija

Z. K.

16.11.2020

Jedno od nedavnih istraživanja pokazalo je da na prostoru Istočne Evrope gotovo 70 posto djece roditelji kažnjavaju fizički ili psihički. I pored apela UNICEF-a, čitavih timova psihologa i pedagoga da djecu ne treba tući, prizor u kojem mama ili tata „pljuskaju" dijete nasred ulice i nazivaju ga pogrdnim imenima i dalje nije rijedak.  

Ako ste jedan od roditelja koji ne vjeruje u snagu verbalnog, već ste uvjereni da će samo udarac po guzi ili šamar od vašeg djeteta napraviti anđela, morat ćemo vas razočarati.

Činjenice ne govore u prilog vašoj teoriji. One čak ukazuju na to da će dijete pomoću batina postati još gore i da ćete na taj način uspjeti ugušiti njegove prirodne potencijale.

l. Djeca koja su dobijala batine vjerovatnije će imati seksualne probleme kada odrastu, pokazuje jedno istraživanje.

2. Udaranjem ih učite da i sami postanu siledžije. Postoje dokazi da su djeca koja su trpjela fizičke kazne kada odrastu agresivnija od one djece koja ih nisu dobijala. Klinci oblike ponašanja uče posmatranjem i imitacijom roditelja.

3. Možda „pljeskanje" po guzi ponekad daje rezultate, ali kratkoročno. Umjesto da nauči razliku između onoga što je dobro i loše, djeca koja dobijaju batine nauče samo za šta će biti kažnjena, a za šta neće.

4. Fizičke disciplinske mjere guše razvijanje saosjećajnosti, kajanja i grižnje savjesti jer se djeca koncentriraju samo na sopstveni bol i strah umjesto da razmišljaju o tome kako utječu na svoju okolinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.