KORISNO

Beba vjerovatno bljucka zbog grčeva

Poslije svakog hranjenja, ne treba bebu odmah stavljati u krevetić

Ukoliko se to često bljuckanje nastavi, javite se svom pedijatru. Ilustracija

Z. K.

17.11.2020

Žoja beba počela je odnedavno da nakon obroka bljucka malu količinu mlijeka, a onda poslije dvadesetak minuta uz plakanje još malo i opet nakon pola sata opet ide prvo plakanje pa bljucne još malo. Dojim je, ali joj dajem i dohranu. Pokušala sam da smanjim količinu dohrane, ali se sve isto dešava. Šta da radim? 

- Bebe nakon hranjenja bljuckaju. Poslije svakog hranjenja, ne treba bebu odmah stavljati u krevetić. Treba im dozvoliti da podrignu, nekad će i više puta podrignuti. Vaša beba vjerovatno bljucka zbog grčeva. Ukoliko se to često bljuckanje nastavi, javite se svom pedijatru.

Poštovanje,dijete ima dvije godine i ispalo je iz ljuljačke. Doktori su joj snimali glavu i stomak i sve je bilo uredu. No, poslije 10 dana, napipali smo joj na ključnoj kosti nešto i ponovo smo išli pedijatru. Rekli su nam da je pukla ključna kost, ali joj ništa nisu stavili, samo su kazali da pazimo da ponovo ne padne te da je ne uzimamo ispod ruke i da će to samo zarasti. Zanima me smijem li je pustiti samu da hoda i da se igra i koliko dugo traje oporavak? Hvala.

- Zbog događanja koje opisujete, potreban je pregled dječijeg ortopeda i postupiti prema njegovim preporukama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.