SAVJETI

Naučite da im pomognete: Šta uzrokuje grčeve kod beba

Prestanu plakati tek toliko da uzmu dah ili kad od iscrpljenosti zaspu

U većini slučajeva uzrok grčeva nije poznat. Ilustracija

Z. K.

18.11.2020

Tokom prva tri mjeseca bebinog života, nije rijetkost da potpuno zdrava beba odjednom počne jako i neutješno plakati, grčevito se sklupča, zacrveni joj se lice, ima nadut i tvrd stomačić, gasove. Bebu je nemoguće smiriti. Prestane plakati tek toliko da uzme dah ili kad od iscrpljenosti zaspi. Ako pedijatar otkloni druge mogućnosti, ovo su najčešći simptomi dojenačkih grčeva, koji roditelje mogu veoma uplašiti i frustrirati. 

Dojenački grčevi nisu bolest. U većini slučajeva uzrok grčeva nije poznat. Neka djeca imaju samo nekoliko napada grčeva u prvim mjesecima života, a druga imaju svakodnevne grčeve do puna tri mjeseca starosti, kad se simptomi najčešće spontano smire i grčevi nestaju bez posljedica. Novorođenčad ima nerazvijen i nježan probavni sistem, koji nikad nije probavljao hranu pa mu treba vremena da sazri i u potpunosti preuzme svoju funkciju. 

Uvijek se postavlja pitanje šta to uzrokuje grčeve kod beba. Tradicionalno se povezuje s hranom, iako za to nema naučnih dokaza. Nekad su povezane s glađu, a nekad sa preuhranjenosti i javljaju se bez obzira na to je li beba dojena ili je hranjena mliječnim formulama za dojenčad.



Pomozite bebi masažom stomačića. Ilustracija

Ako dojite bebu – način života, lijekovi i hrana koju jedete, mogu utjecati na kvalitet vašeg mlijeka. Neka jela i napici koja i kod odraslih izazivaju nadimanje, iste simptome mogu uzrokovati i kod beba. Bebe prilikom hranjenja ili dok plaču gutaju zrak, koji, također, uzrokuje nadimanje, što može dodatno uzrokovati neugodu i pojačati grčeve. Bez obzira na to da li dojite bebu ili je hranite mliječni formulama, preporučljivo je dijete tokom i obavezno nakon hranjenja uspraviti i pomoći mu da podrigne i ispusti višak zraka.

Pomozite bebi masažom stomačića (kružni pokreti od pupka u smjeru kazaljke na satu opuštaju crijeva). Nekim bebama pomaže i lagano gibanje nožica (kao da vozi bicikl), koje olakšavaju izlazak gasova iz crijeva. Topao termofor na djetetovom stomačiću još je jedan od načina opuštanja crijeva i olakšavanja oslobađanja gasova iz probavnog takta. Ako se simptomi ne smiruju i ako postaju jači, prije nego što bebi date bilo kakav pripravak, obavezno se posavjetujte sa pedijatrom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.