NEMOJTE BITI U ZABLUDI

Stručnjaci otkrivaju mogu li se bebe i djeca zaraziti koronavirusom

Većina novorođenčadi koja imaju pozitivan test na koronavirus ima blage simptome ili ih uopšte nema

U rijetkim slučajevima, djeca mogu teško da se razbole od COVID-19. Ilustracija

Z. K.

25.11.2020

Iako se u većini slučajeva čini da je zaraza koronavirusom blaža kod male djece, roditeljima je važno da shvate da djeca mogu biti zaražena i mogu ga prenijeti drugima. U rijetkim slučajevima, djeca mogu teško da se razbole od COVID-19, ali je došlo i do smrtnih ishoda. Zbog toga je važno primjeniti mjere predostrožnosti i spriječiti infekciju kod djece kao i kod odraslih. 

Aron Majlston (Milstone), doktor medicine i stručnjak ta zarazne bolesti u Dečjem centru Johns Hopkins, istraživačkom medicinskom centru, tvrdi da da bebe i djeca mogu biti bezbjedni, ali i upozorava na koje aspekte prevencije moramo naglasiti kako bi bili zaštićeni.

Čini se da trudnice zaražene koronavirusom u vrlo rijetkim slučajevima mogu prenijeti bolest na svoju bebu. Ipak, sa druge strane novorođenčad se, također, mogu zaraziti ubrzo nakon rođenja.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), većina novorođenčadi, koja imaju pozitivan test na koronavirus ima blage simptome ili ih uopšte nema, i oporavlja se, ali su se dogodili i ozbiljni slučajevi.

Upravo zbog toga, trudnice bi trebalo da preduzmu dodatne mjere predostrožnosti kako bi izbjegle koronavirus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.