AMERIČKO ISTRAŽIVANJE

Kolika je učestalost koronvirusa kod male djece

Studija je pokazala da će djeca s dijabetesom, a ne s astmom, češće biti pozitivna na testiranju

Zaraza rijetka i gotovo bezopasna među manjom djecom. Ilustracija

Z. K.

30.11.2020

Velika američka studija provedena nad djecom otkrila je da ih je samo četiri posto bilo zaraženo koronavirusom, a velika većina tih slučajeva bila je asimptomatska ili blaga. Studijom je potvrđena, ali ne i objašnjena velika zagonetka pandemije - zašto je zaraza koja je dosad usmrtila milion i pol ljudi u svijetu rijetka i gotovo bezopasna među manjom djecom.

Istraživači su za potrebe studije, objavljene u časopisu JAMA Pediatrics, pregledali podatke 136.000 pedijatrijskih pacijenata u sedam američkih dječjih bolnica među kojima su svi bili testirani na koronavirus. Pozitivno je bilo 5.374 djece (3.9 posto), a među njima je manje od sedam posto razvilo teže simptome zbog kojih su završili u bolnici. Umrlo ih je osmero, većina s prethodnim složenim komorbiditetima, što znači da je stopa smrtnosti bila 0.15 posto.

Zaraza je bila češća i češće je imala teži oblik među crnačkim, hispanskim i azijskim pacijentima, među adolescentima od 12 do 17 godina starosti, onima koji imaju osnovno osiguranje i neku prethodnu hroničnu bolest.

Autori dodaju kako će biti potrebna dodatna istraživanja da bi se ustanovilo koja medicinska stanja izlažu djecu većem riziku. Studija je pokazala da će djeca s dijabetesom, a ne s astmom, češće biti pozitivna na testiranju. Nejasno je i zašto djecu u najvećoj mjeri koronavirus jedva dotiče. Jedna teorija potaknuta nekim studijama ukazuje na to da stanice nosne sluznice djece proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u tijelo u odnosu na sluznicu nosa odraslih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.