PREPORUKE

Komplikacije kod začepljenog nosa u djece

Najveći problem sa začepljenim nosom događa se kod beba od dva do tri mjeseca jer još nisu sposobne disati na usta

Malena djeca neće moći zaspati začepljenog nosa. Ilustracija

Z. K.

7.12.2020

Prohodnost i vlažnost dječjeg nosa nužna je za zdravlje djeteta i njegovo normalno funkcioniranje kroz dan jer mu omogućava normalno ponašanje, hranjenje i spavanje. Kada dođe do začepljenog nosa kod beba, to im jako smeta jer moraju disati na usta, ne mogu normalno jesti niti spavati. Osim toga crvenilo oko nosa može postati bolno i patnja za djecu, ali i roditelje. Začepljenost nosa kod dojenčadi i beba jako je česta pojava i načelno nije ozbiljan problem. 

Najveći problem sa začepljenim nosom događa se kod beba od dva do tri mjeseca jer još nisu sposobne disati na usta. Ovo je poseban problem pri dojenju jer ne mogu disati. To onemogućava i otežava cijeli proces hranjenja. Radi toga dijete postaje nervozno. Mnogi roditelji mogli bi imati problema kada treba dijete staviti spavati. Ono neće znati disati na usta, niti će znati šmrcati i ispuhivati nos.


Najveće komplikacije pojavljuju se kada dijete treba ići spavati. Ilustracija

Začepljen nos kod beba nije ozbiljan problem ali sa sobom nosi probleme s hranjenjem i spavanjem što će dijete učiniti nervoznim i neispavanim. Najčešće je uzrokovan bezazlenom prehladom. Rjeđe se događa da je uzrok alergija ili infekcije sinusa.

Najveće komplikacije pojavljuju se kada dijete treba ići spavati. Ono će odbijati ići spavati, možda će biti i gladno jer je ranije odbilo hranjenje.

Najbolje bi bilo djetetu staviti kapi u nos u ležećem položaju. Kod većeg djeteta važan je položaj u kojem se aplicira sprej. Možete odabrati od nekoliko različitih proizvođača. Najbolje bi bilo čistiti nos fiziološkom otopinom na bazi morske vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.