KORISNO

Razlozi problematičnog ponašanja djece u školi

Međusoban odnos roditelja također znatno utječe na samopouzdanje djeteta

Samopouzdanje djeteta presudno je za njegov skladan psihički razvoj. Ilustracija

Z. K.

15.12.2020

Kod problematičnog ponašanja djece u školi najčešće se u pozadini pronalazi narušeno samopouzdanje i nedostatak vjere u vlastite sposobnosti.  Samopouzdanje djeteta presudno je za njegov skladan psihički razvoj. Većina problematične djece dolaze iz nesređenih porodica te im je samopouzdanje zbog ovih ili onih razloga narušeno. 

Do polaska u osnovnu školu slika djeteta o samom sebi uglavnom je već stvorena. Učitelji mogu u određenoj mjeri utjecati na tu sliku, ali djetetovo se samopouzdanje, kao i nesigurnost, razvija prije svega u porodici. Nivo samopouzdanja oba roditelja odražava se na dijete pa tako djeca samopouzdanih roditelja postižu visok nivo samopouzdanja, iako je nerijetko moguć i suprotan efekt. 

Međusoban odnos roditelja također znatno utječe na samopouzdanje djeteta. Kada se roditelji svađaju, sigurnost djeteta ozbiljno je ugrožena pa se djeca iz takvih porodica najčešće teško prilagođavaju u školi.  Ključan element u razvoju samopouzdanja djeteta svakako je odgoj i odnos roditelja prema djeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.