SAVJETI

Kako mališanima čistiti uši

Štapići za uši trebaju se, također, koristiti za čišćenje samo vanjskoga dijela uha

Posebno pažljivo treba čistiti uši kod djece. Ilustracija

Z. K.

18.12.2020

Održavanje higijene ušiju kod djece dio je svakodnevne higijene, a pri tome se čisti samo uška i dio ušnoga kanala (zvukovoda), koliko u njega ulazi prst umotan u ručnik ili nešto slično.  Štapići za uši trebaju se, također, koristiti za čišćenje samo vanjskoga dijela uha, a nikako se ne smiju gurati u ušni kanal, pogotovo ne duboko. 

Naime, ušna smola sama se čisti i izlazi iz uha, a guranjem štapića duboko potiskujemo je u dubinu, pri čemu možemo povrijediti bubnjić, membranu koja se nalazi u dubini uha. To posebno važi za osjetljivo dječije uho.  Posebno pažljivo treba čistiti uši kod djece, gdje se štapić smije upotrijebiti samo za higijenu uške i samoga početka ušnoga kanala, onoliko koliko je pod kontrolom oka. 

Danas se proizvode i štapići s debljim slojem vate, koji ne dopuštaju dublji ulazak u zvukovod.  Guranje bilo kakvih drugih predmeta u uho strogo je zabranjeno. Ako primijetite da vaše dijete ne čuje dobro, obratite se ljekaru koji će uho pregledati aparatom (otoskopom) i ustanoviti o čemu je riječ. Ako se dogodi da dijete u uho stavi neki strani predmet, obavezno potražite pomoć ljekara i nemojte ga pokušavati sami izvaditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.