ISTRAŽIVANJA

Naučnici otkrili koje je doba dana najstresnije za majke

Britanski istraživači su istakli da je 8.25 sati i vrijeme kada na hiljade majki sjeda u kola kako bi odvezle djecu u školu

Uznemirenost prenosi i na djecu. Ilustracija

Z. K.

20.1.2021

Nova naučna istraživanja pokazala su koje je najstresnije vrijeme za majke. Rezultati britanskog istraživanja rađena su i na tome, kako bi se utvrdilo da li su žene u 8.25 sati, opasne i za volanom.  Naučnici su konstatirali da u to doba dana žene postaju svjesne da će djeca zakasniti u školu, da će i one kasniti na posao i razmišljaju o hiljadu stvari koje ne treba da zaborave dok pripremaju djecu. 

Kako je pokazalo istraživanje da se radi o stresnom periodu, potvrđeno je da se uznemirenost prenosi i na djecu koja postaju rastrojenija. Britanski istraživači su istakli da je 8.25 sati i vrijeme kada na hiljade majki sjeda u kola kako bi odvezle djecu u školu uz istovremeni strah da će prekasno stići, tako da su manje obazrive za volanom i pod većim stresom nego obično, što utječe na saobraćajne nesreće. 

Istraživanje je pokazalo da je 40 posto žena, kada stvarno počne svoj radni dan, već pod stresom zbog saobraćaja koji su morale da prežive. Svaka druga žena je priznala i da izbjegne najmanje tri sudara tokom godine na putu od škole gdje je ostavila dijete do posla, tako da se savjetuje malo ranije buđenje kako bi se izbjegle nesreće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.