PREHRANA

Preduvjet za dobar razvoj mališana

Privolite djecu da jedu zdravije

Djeca često odbijaju namirnice koje ne vole. Ilustracija

Z. K.

20.1.2021

Nema roditelja koji se nije zabrinuo za zdravlje djeteta i koji nije pokušao na razne načine privoljeti mališane na jelo, koji nije pokušao djetetu u pubertetu objasniti važnost zdrave prehrane.

Redovni obroci

Sa punim pravom, jer djeca često odbijaju namirnice koje ne vole (voće, povrće), dok bi neograničeno jeli i pili druge, poput slatkiša, slanih grickalica, gaziranih sokova s kofeinom i fosfatima i sličnog, pa je tako prirodan unos važnih nutrijenata upitan. 

Zdrava prehrana, pod kojom podrazumijevamo redovne obroke sačinjene od raznovrsnih namirnica i dovoljan unos pitke vode, neobično je važna za svakog čovjeka, a pogotovo u dječijoj i u dobi odrastanja, kad je tijelu zbog brzog rasta potreban “građevni i energetski materijal”.


Važna je i fizička aktivnost. Ilustracija

Pod tim podrazumijevamo redovan unos bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala u dovoljnim količinama.

Obroci koji sadrže cjelovite žitarice, voće, povrće, mlijeko, nemasno meso i ribu, osiguravaju neophodne sastojke za odvijanje normalnih tjelesnih aktivnosti.

Dnevne potrebe

Sa tri obroka voća i povrća te dva mliječna obroka, djeca bi mogla namiriti dnevne potrebe za vitaminima. Ilustracija

Ako je prehrana jednolična i neredovna, može doći do metaboličkih promjena koje ometaju tjelesne funkcije, poput poremećaja vida, usporenog stvaranja krvnih ćelija (anemija, teškoće u zgrušavanju krvi), usporenog rasta, pada odbrambenog sistema i sklonosti prehladama, infekcijama i drugog. Sa tri obroka voća i povrća te dva mliječna obroka, djeca bi mogla namiriti dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. 

Prateći rast i razvoj djeteta, poznavajući njegove prehrambene navike, roditelji se često pitaju treba li dijete uzimati vitamine i minerale, koje, kada i koliko, pogotovo ako je dijete slabije uhranjeno, lošeg apetita, ako je sklono prehladama i drugim akutnim oboljenjima. Treba naglasiti da potrebe za vitaminima i mineralima nisu stalne već ovise o: dobi, tjelesnoj građi, brzini rasta, fizičkoj aktivnost i bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.