RIJEČ STRUČNJAKA

Najčešće patološke promjene pupka u novorođenčeta

Omfalitis se češće javlja kod hospitaliziranih prematurusa sa manjom tjelesnom težinom od uobičajene

Češće se javlja kod muškog novorođenčeta. Ilustracija

Piše: Salahudin Dizdarević

24.1.2021

Pupčani patrljak mjesto je normalnog naseljavanja bakterija, koje, ukoliko su patogene,mogu da dovedu do upale pupka. Kolonizacija bakterija zavisi od sredine i kontakta. Infekcija pupka predstavlja na izgled mali problem, ali je omfalitis vrlo ozbiljan jer nastaje zbog loše higijene u kućnim uvjetimas ili kao posljedica bolničke infekcije. 


Septičko stanje

+Patogene bakterije i njihovi toksini pupčanog patrljka, mogu dospjeti u krvotok i dovesti do septičnog stanja koje nepovoljno utječe na ishod liječenja novorođenčeta. Infekcija pupčanika se obično pojavljuje kao posljedica presijecanja pupčanika ili kasnije nakon previjanja. Infekcija pupčanika se može javiti i prije poroda bebe, ako dođe do ranog pucanja vodenjaka. 

Omfalitis se češće javlja kod hospitaliziranih prematurusa sa manjom tjelesnom težinom od uobičajene. Češće se javlja kod muškog novorođenčeta. U većini slučajeva patogene bakterije su Staphylococcus aureus, Streptococcus,Escherichia coli i dr.

Prvi simptomi

Salahudin Dizdarević. Avaz

Simptomi počinju dva do tri dana po rođenju. Javlja se crvenilo, otok, osjetljivost na dodir na bazi umbilikalnog patrljka. Često postoji crneni krug oko umbilikalnog patrljka i loš miris koji je posljedica žućkastog gnoja koji se cijedi. Curenje iz pupka je vodenastog ili gnojnog sadržaja, a ponekad dolazi i do krvarenja. 


Liječenje

Lake forme omfalitisa kod novorođenčeta mogu se liječiti ambulantno kod nadležnog pedijatra ili poroidičnog ljekara. Obavezno u toku prvog pregleda uzeti bris sa pupčanog patrljka radi primjene ciljane antibiotske terapije. Omfalitis sa otokom, crvenilom i sekrecijom treba da započne liječenje u bolnici radi primjene intravenske antibiotske terapije, adekvatnog lokalnog tretmana, praćenja kliničkog stanja te češćih kontrola labaratorijskih nalaza.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.