UPOZORENJA

Česte bolesti u hladnijim danima

Treba, svakako, očistiti nos i osigurati prohodnost

Limfni čvorovi na vratu su povećani i bolno osjetljivi na dodir. Ilustracija

Z. K.

10.2.2021

Uz prehladu, koja je najčešća infekcija u ranoj dječijoj dobi tokom hladnijih dana, česte su upale uha i grla, upala grkljana i glasnica, kao i dušnika i bronhija, ali i upale pluća, te gripa. Upala uha je vrlo čest razlog odlaska ljekaru. Uz blažu infekciju nosne sluznice, kod osjetljive dojenčadi i male djece može doći do upale srednjeg uha. Uho je sa ždrijelom spojeno malom cjevčicom, koja je kod djece kratka i široka te se upala lako proširi.

Upala grla

U terapiji se daju antipiretici koji će ublažiti bol. Treba, svakako, očistiti nos i osigurati prohodnost, staviti kapi prije spavanja, a nakon pregleda, prema preporuci ljekara, provodi se liječenje antibioticima.

Upala grla - upala krajnika (tonzila) ide zajedno s upalom ždrijela pa se govori o tonzilopharyngitisu (upala krajnika i ždrijela). Najčešći uzročnici su virusi kada dijete ima povišenu temperaturu, blaže smetnje gutanja, kašalj, kihanje, šmrcanje, ali kod djece do tri godine razlike od virusne i bakterijske infekcije su manje izražene.

Limfni čvorovi

Drugo su upale grla koje uzrokuju bakterije, najčešće betahemolitički streptokok grupe A. Da se radi o streptokoknoj infekciji, govore simptomi - bol pri gutanju je izrazita, visoka tjelesna temperatura, povraćanje i bol u trbuhu, tonzile su povećane, crvene sa žućkastim gnojnim naslagama. Jezik je bijelo obložen, a nakon dan-dva izrazito crven. Limfni čvorovi na vratu su povećani i bolno osjetljivi na dodir.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.