NAŠA TEMA

Načini kako se boriti s frustracijom kod djece

U fazi tuge roditelji treba da kroz razgovor s djetetom objasne zašto nešto ne može, nađu srednje prihvatljivo rješenje, koje će im kasnije pomoći u socijalnim situacijama

Roditelji trebaju razgovarati s djetetom. Ilustracija

Piše: Zijada Karić

11.2.2021

Emocije poput bijesa, tuge, plača, koje dijete osjeća i ispoljava kad ne dobije nešto što želi, zapravo su frustracije s kojima se ono mora naučiti nositi. Na frustracije ne treba gledati kao na nešto loše jer su one zapravo nužne, korisne te poticajne za zdravi emocionalni i psihološki dječiji razvoj.

Prema riječima uglednog neuropsihijatra Slobodana Noge, nalazimo se u novoj normalnosti, što znači da radimo i živimo na sasvim drugi način nego što je to bilo ranije.

Nekoliko kriza

Praktično složena kriza koju imamo je ustvari nekoliko kriza u krizama, a medicinska kriza je samo produbila strukturnu neravnotežu i jednim dijelom može da utječe na samo ponašanje djece zbog straha koji se javlja kod njih i kod roditelja.

- Djeca nemaju mogućnost odlaganja emocija kao odrasli zbog nerazvijenosti centralnog nervnog sistema. Razvoj govornih vještina ne oslikava mogućnost izražavanja emocija. Frustracije koje se zbog novih okolnosti javljaju kod djece uzrokovane su prije svega ograničenjem od roditelja ili vlastitim neuspjehom u ispunjenju svojih želja - kazao je Nogo.


Nogo: Prelaze u bijes. Avaz

Frustracije, dodaje, koje se nekada jave kod djece prelaze u bijes koji traje jedno vrijeme i nasljeđuje ih tuga koja ih oslobađa od frustracije i boli.

U fazi tuge roditelji treba da kroz razgovor s djetetom objasne zašto nešto ne može, nađu srednje prihvatljivo rješenje, koje će im kasnije pomoći u socijalnim situacijama.

Čvrste granice

- Roditelji djecu prije svega trebaju razumjeti, biti prisutni, navesti i objasniti im njihovu trenutnu emociju. Naravno, vrlo je bitna čvrsta granica od roditelja za ponašanje gdje dijete može ugroziti sebe i druge. Dugoročno popuštanje, dozvoljavanje i odobravanje može ih, također, dovesti do novih problema u kasnijem razvoju, kada se suoče s gubitkom podrške. Suprotno od svega je strogoća, agresija, batine jer tada će dijete početi lagati, muljati i neće imati granice - naveo je Nogo.

Djevojčice obično manipuliraju tugom, a dječaci ljutnjom. Strpljenje i dogovor među partnerima oko granica ponašanja daju odlične rezultate.


Roditelji, budite strpljivi

Emocionalni poremećaji u djetinjstvu za koje se treba svakako obratiti stručnim licima, a koji se mogu primijetiti su poremećaj pažnje, impulsivnosti i hiperaktivnosti, naveo je Nogo.

- Poremećaj pažnje se manifestira na način da dijete nije u stanju da izvrši zadatak zbog nemogućnosti usmjeravanja pažnje na zadati zadatak. Također, ponekad se javlja i impulsivnost kada djeca ne mogu da sačekaju i sve hoće odmah uz burnu reakciju. Hiperaktivna djeca ne mogu da sjede mirno i stalno su u pokretu. Od 2 do 3 godine nastaju problem koji se toleriraju, a poslije šeste godine u školi ne.

Okolina primijeti da je dijete neodgojeno, neće da posluša, ometa drugu djecu. Za sva ova stanja treba se obratiti za stručnu pomoć. Roditelji, budite strpljivi i provodite što više vremena sa svojom djecom.

Kako zaobići zamku

Samo se isključite. Ilustracija

Kada dijete povuče uže, vi ga kao roditelj samo pustite. Ne potežite dalje. Ali ostanite čvrsti tu gdje jeste. To je ključna prekretnica, navodi Nogo. Samo se ugasite na trenutak.

Dijete će u početku nastaviti sa svojim odgovorima, traženjima, čak i uvredama, a vi se samo isključite. Tek kada dijete svoju ljutnju počne usmjeravati u prave stvari, u izvore svojih pravih frustracija, a potom i rješavanje svojih problema razgovorom, tada ste na dobrom putu da se takve stvari više ne ponavljaju.

To nije lak proces. Pogotovo ako je dijete već starije, već naviklo na uzajamne frustracije, ali morate znati da proces odrastanja djeteta traje jako dugo, godinama, ponekad do kraja života, pa ako želite živjeti sa svojim djetetom i biti mu stub u njegovom odrastanju, okanite se užeta i ne uzvraćajte svojoj djeci “istom mjerom”.


Pronađite rješenje

Prepričajte događaj s djetetom. Ilustracija

Kada se dijete umirilo pokušajte kroz priču i ne osuđujuće proći situaciju te zajednički naći rješenje kako ih ubuduće izbjeći. Iako su izljevi bijesa zapravo dobri za razvoj dječjeg mozga, za roditelje znaju biti jako neugodni te ih pokušavaju izbjeći.

Prepričavajući događaj skupa s djetetom i vi ćete prepoznati što bi bi bio glavni razlog zbog kojeg je došlo do izljeva bijesa te ćete u buduće lakše izbjeći takve situacije. U tome prvenstveno pomažu jasna pravila i dosljednost.

Ona djeci pružaju sigurnost i predvidljivost te mogućnost prilagodbe i razumijevanje što će se slijedeće dogoditi što im pomaže u regulaciji njihovih osjećaja. Važno je zapamtiti da su izljevi bijesa normalni dio razvoja djeteta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.