RIJEČ STRUČNJAKA

Operacija je jedini način liječenja

Može se započeti sa šest mjeseci starosti dječaka, ali se treba završiti do prve godine

Postoji niz metoda hirurške korekcije. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

3.3.2021

Poznato je da postoji niz metoda hirurške korekcije hipospadije (više od 250 hirurških procedura). Svaka od njih ima svoje prednosti, ali i manjkavosti.

Više faza

Budući da nijedna od tih metoda ne zadovoljava, još se traže nove mogućnosti za što boljim izgledom penisa i funkcijom mokraćne cijevi.

Operativno zbrinjavanje hipospadije se vrši u jednoj, dvije ili više faza, što zavisi od lokacije otvora hipospadične uretre i iskrivljenosti penisa kod djece. S operativnim zahvatom se može započeti sa šest mjeseci starosti dječaka, ali se treba završiti s krajem prve ili u prvoj polovini druge godine, dok dijete nije svjesno da mu se nešto radi na spolnom organu. Obrezivanje dječaka s hipospadijom ne treba raditi prije rekonstrukcije mokraćne cijevi, jer neke hirurške procedure koriste kožicu (prepucijum) za njenu rekonstrukciju.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Uvjeti za dobar rezultat nakon operativnog zahvata hipospadije su: usavršavanje dječijih hirurga, anesteziologa, instrumentara i šivaćeg materijala. Da bi se postigli dobri rezultati, potrebni su posebni centri, a to je privilegija kliničkih centara, gdje se, brojčano, češće rade ove anomalije. Zahvaljujući dugogodišnjem zbrinjavanju ovih anomalija i usavršavanju hirurškog materijala, rekonstrukcija hipospadične uretre obavlja se u jednom aktu.

Potrebno čekati

Teški oblici hipospadije (proksimalna penilna, penoskrotalna, skrotalna i perinealna) zbrinjavaju se u više faza, gdje je potrebno čekanje između operativnih faza zbog zarastanja uzete kože ili sluznice za kreiranje nove uretre. Udružene anomalije s hipospadijom su najčešće povijen i rotiran penis te sužen hipospadični otvor. Zbrinjavanjem hipospadije u jednom aktu izbjegavaju se ponovno uvođenje pacijenta u anesteziju, ponovna hospitalizacija, a roditeljima smanjeno odsustvovanje s posla.

Moguće komplikacije

Teški oblici hipospadije se rjeđe javljaju (3 posto), dok se na tijelu penisa javljaju u deset procenata.

Niske hipospadije, gdje mokraćna cijev završava na dijelu glansa neposredno iznad brazde i ispod glansa su najčešće i javljaju se u 87 posto slučajeva. Ovi oblici hipospadija, koje su po izgledu lakši za rekonstrukciju, ponekad su puno zahtjevniji te su moguće postoperativne komplikacije. S mogućnosti postoperativnih komplikacija treba upoznati roditelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.