VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA

Bruh kod beba se spontano povlači

Vašu djevojčicu treba pregledati dječiji ili opći hirurg

Može doći do uklještenja vijuga crijeva u bruhu. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

26.3.2021

Imam dječaka od 5 mjeseci, na pregledu kod pedijatra rečeno mi je da se kod dječaka lijevi testis nije spustio u mošnje. Molim Vas, recite mi šta dalje da radim?

Kod Vašeg dječaka je neka fizička prepreka zaustavila spuštanje testisa. Dječaka treba pregledati dječiji hirurg ili urolog te ukoliko se potvrdi taj nalaz, dječak se mora operirati da bi mu se spustio taj testis u skrotalnu kesu. Optimalno vrijeme operativnog zahvata je oko godine starosti dječaka, a ako ljekar ne očekuje spontani descenzus, operativni zahvat se može izvesti sa 6 mjeseci. Testis koji je smješten u preponi ili abdominalnoj šupljini, gdje je temperatura veća za jedan ili jedan i po stepen u odnosu na skrotalnu kesu, posljedično zbog povišene temperature dolazi do propadanja testisa.

Rekla mi je doktorica na pregledu da moja djevojčica, koja sada ima 8 mjeseci, u predjelu pupka ima bruh. Bruh je veličine manjeg oraha, a kad plače ili kašlje, on se povećava. Šta da radim?

Vašu djevojčicu treba pregledati dječiji ili opći hirurg koji će procijeniti stanje hoće li se bruh spontano povući, što se najčešće i dogodi do pete ili, najdalje, do sedme godine. Ako je promjer otvora bruha u trbušnom zidu veći od dva i više centimetara, bruh treba operativno završiti jer se spontano neće povući. Postoji jedna komplikacija na koju će Vas upozoriti hirurg, a to je da može doći do uklještenja vijuga crijeva u bruhu. To stanje se treba hitno operativno zbrinuti da bi se spriječile komplikacije.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Imam dječaka od mjesec. Nakon poroda, rekli su mi da dječak na splovilu ima dva otvora na mjestu gdje treba mokriti. Jedan otvor je na glansu, a drugi ispod njega za oko jedan centimetar. Molim Vas, šta ja trebam poduzeti i šta je, uopće, to?

To je anomalija mokraćne cijevi (uretre), koja se vodi pod dijagnozom hipospadija. Kod ove anomalije uretra zaostaje u rastu i otvor uretre kod Vašeg dječaka je na korpusu penisa jedan centimetar ispod glansa. Kod teške forme hipospadije otvor uretre se može naći na dijelu korpusa uz skrotalnu kesu, na skrotumu ili perineumu. Vašeg dječaka treba pregledati dječiji hirurg ili urolog te da konstatira prate li ovu anomaliju još neke anomalije, koje se često nalaze, kao što su kurvatura penisa (povijen penis prema skrotalnoj kesi), sužen otvor uretre na koji dječak mokri, jesu li spušteni testisi i dr. Optimalno vrijeme operativnog zahvata je s godinom starosti, a operativni zahvat je uspješan.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.