KORISNO

Zašto beba ne želi spavati, ovo su razlozi

Kod djeteta se javlja strah od ostavljanja i nezaštićenosti, te se blokira želja za snom

Za miran bebin san i uspavljivanje potreban je osjećaj povjerenja. Ilustracija

Z. K.

8.4.2021

Baš onda kada se roditelji dogovore da negdje idu i da dijete ostavljaju na čuvanju, dijete nikako da zaspi. To se događa zato što dijete osjeti da se roditeljima žuri s uspavljivanjem, zbog čega se kod djeteta javlja strah od ostavljanja i nezaštićenosti, te se blokira želja za snom.



Malo odmora

Kako su roditelji pretrpani obvezama i poslom, za njih većinu je večer razdoblje u danu kada se žele posvetiti nečem drugom. Zbog toga najviše žele da im dijete spava po noći kako bi se i oni mogli odmoriti, napraviti sve što su planirali, a i kako bi se dijete probudilo odmorno i puno snage.

Beba je pak s druge strane spremna na san, tek kada su njene potrebe sve do jedne zadovoljene, a to je kada je sita, suha, dovoljno razigrana i umorna, da sigurno može zaspati. I naravno uz osjećaj da će roditelji u svakom trenutku biti uz nju.


Osjećaj povjerenja

Za miran bebin san i uspavljivanje bez problema je važno da roditelj s bebom razvije osjećaj povjerenja. Ukoliko dijete osjeća kako gubi povjerenje, te kako se roditelji u ovoj situaciji iz nekog razloga žure s uspavljivanjem, alarm će biti upaljen i beba će napraviti sve samo da ne zaspi.

Pa zato ako vam se jako žuri i želite da vam dijete što prije zaspi, pokušajte mu to ne pokazati, te biti u potpunosti strpljivi i puni ljubavi, kako bi dijete sigurno i sretno zaspalo bez problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.