KORISNO

12 simptoma gripe kod djece

Otkrijte koji simptomi najviše smetaju djetetu i usredotočite se na njih

Nije opasno miješati grupe lijekova koje ublažavaju tegobe gripe. Ilustracija

Z. K.

19.4.2021

Inače razigrano i veselo dijete, čini se nešto mirnijim u zadnjih nekoliko sati. Curi mu nosić i ima povišenu temperaturu. Najčešći uzrok ovom spletu simptoma je - gripa. Gripa je virus i ne može se liječiti antibioticima.

Gripu će najčešće prouzrokovati tri ili više od sljedećih simptoma: visoka temperatura, groznica; grebanje u grlu; glavobolja; mučnina; povraćanje; proljev; bolovi u trbuhu; bolovi u mišićima; začepljen nos; bistar ili zelenkasti sekret iz nosa; suhi ili zreli kašalj; nadražene, crvene oči;

Otkrijte koji simptomi najviše smetaju djetetu i usredotočite se na njih. Nije opasno miješati grupe lijekova koje ublažavaju tegobe gripe. Ali, o tome se obavezno posavjetujte s pedijatrom. 




Većina visokih temperatura ne zahtijeva zvanje doktora. Ilustracija

Samo su tri situacije u kojima bi noću bilo potrebno pozvati ljekara ili otići u Hitnu pomoć:

1. Visoka temperatura - većina visokih temperatura ne zahtijeva zvanje doktora izvan radnog vremena, ali evo slučajeva u kojima biste to trebali učiniti: Ako je beba mlađa od šest sedmica, a ima temperaturu 38,3°C ili višu. U tom slučaju nemojte svojevoljno davati nikakve lijekove za snižavanje temperature prije nego što to dopusti ljekar.

2. Dehidracija - većina djece blago će do umjereno dehidrirati za vrijeme gripe. Simptomi dehidracije koja nije zabrinjavajuća su sljedeći: neaktivnost, suhe usnice, plač bez suza, rijetko mokrenje.

Simptomi dehidracije kod koje je nužna ljekarska pomoć su: bezvoljnost, mlohavost, nereagiranje na vanjske podražaje, neuspostavljanje kontakta očima, zadržavanje mokraće duže od 12 sati, bljedilo.

3. Glavobolje s ukočenim bolnim vratom te učestalo povraćanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.