KORISNO

Šta raditi kada boli glavica

Mala količina sna ili nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana vrlo često izazivaju glavobolju

Djetetu možete dati lijekove koje preoruči pedijatar. Ilustracija

Z. K.

3.6.2021

Glavobolja nije rezervirana samo za odrasle. Nažalost, ona se javlja i kod djece mlađe od sedam godinaVeliki je broj faktora koji pojedinačno ili u kombinaciji mogu izazvati glavobolje kod djeteta - neurološke ili neneurološke prirode. Ukoliko glavobolje nisu neurološke prirode, često su vezane za akutne respiratorne infekcije, povišenu tjelesnu temperaturu, upalu uha ili sinusa, anemiju.


Mala količina sna

Zanimljivo je da se i urinarne infekcije kod male djece, također, mogu manifestirati glavoboljom. Mala količina sna ili nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana vrlo često izazivaju glavobolju. Osim toga, glavobolje, posebno migrene, mogu biti češće u određenim porodicama. Ukoliko postoji porodična povijest upornih glavobolja, povećava se rizik da će i dijete patiti od takvih tegoba.

Povrede glave, također, mogu izazvati glavobolju. Većina lakših povreda glave prolazi bez posljedica. Međutim, potrebno je dijete odvesti liječniku ukoliko je jako udarilo glavu ili ukoliko nakon pada na glavu ima jaku glavobolju.

Glavobolje se mogu javiti vrlo rano. Naravno, potrebno je da bude razvijen govor, kako bi dijete reklo da ga nešto boli, a to je druga, treća godina života. Da bi se otkrio uzrok glavobolje, najvažnija je opservacija roditelja ili djetetu bliskih osoba, koje mogu uočiti da li se i kada ono žali na glavobolju, i da li je zaista ima, ili je ta žalba način privlačenja pažnje.



I migrena se može javiti začuđujuće rano kod djece. Ilustracija

I migrena se može javiti začuđujuće rano kod djece. U periodu dojenčeta ili u drugoj godini života, dijete može imati simptome koji ukazuju na migrenske glavobolje. Najčešći simptomi su: nestabilnost pri hodu, vrtoglavica, bolovi u stomaku, povraćanje, razdražljivost, iznenadno povlačenje iz igre i bijeg u san koji donosi olakšanje... Kod djece predškolskog uzrasta, migrena se češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Da bi se dijagnosticirala bilo koja vrsta glavobolje, potreban je određen period praćenja od strane neurologa, koji obično traje četiri do šest sedmica. Djetetu možete dati lijekove koje preoruči pedijatar. Nikada ne dajite lijekove na svoju ruku, niti izbjegavajte terapiju.


Tri glavna obroka

Zdrav način ishrane, uz tri glavna obroka i dvije užine, uzimanje dovoljne količine tečnosti, naročito u ljetnjim mjesecima i nakon fizičke aktivnosti, dovoljno sna - neke su od mera koje pomažu u sprečavanju pojave glavobolje.

Ukoliko primijetite da se kod djeteta razvija glavobolja, podstaknite ga da legne u krevet, zamračite sobu i odstranite sve ono što znate da mu smeta. Također, obratite pažnju na situacije koje vaše dijete čine napetim i zbog kojih se osjeća uplašeno ili razdražljivo, pa ih pokušajte izbjeći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.