RIJEČ STRUČNJAKA

Apendicitis u dječijoj dobi i dalje najaktuelniji problem

Opstrukcija se smatra pokretačem čitavog procesa koji dovodi do povećanja pritiska u lumenu, koji se prenosi na zid apendiksa i sprečava da se zid snabdije krvlju

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Najčešći uzrok akutnog zapaljenja je opstrukcija apendiksa

Foto: Ilustracija


Apendicitis u dječijoj dobi ostao je još najaktuelniji problem. Upala slijepog crijeva (Acutni appendicitis) je najčešća akutna hirurška bolest kod koje se dijagnostički najviše griješi. Najučestaliji u djece je između 12. i 14. godine, ali se može pojaviti i u novorođenačkoj dobi.

Strano tijelo

Najčešći uzrok akutnog zapaljenja je opstrukcija apendiksa, koja se može prirodno nalaziti u lumenu, a to mogu biti fekoliti (apendikoliti), ili je to neko čvrsto strano tijelo, naprimjer, košpica od trešnje. Opstrukciju može izazvati i oboljenje zida apendiksa, kao što je hiperplazija limfnog čvora, koja je posljedica banalnih crijevnih infekcija, koja dovodi do edema koji može izazvati opstrukciju.

  • Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

    Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

    Foto: Avaz


Opstrukcija s vanjske strane zida je rijetka, ali se može dogoditi da priraslica pritisne bazu apendiksa i izazove opstrukciju. Opstrukcija se smatra pokretačem čitavog procesa koji dovodi do povećanja pritiska u lumenu, koji se prenosi na zid apendiksa i sprečava da se zid snabdije krvlju. U male djece perforacija apendiksa nastaje naglo, a najveći postotak perforacija je ispod pete godine.

Gdje boli

Glavni simptom akutnog apendicitisa je bol u abdomenu, mučnina i/ili povraćanje. Objektivna bolna osjetljivost u djece je najčešće lokalizirana u desnom donjem abdomenu, a može biti više prema pupku, ukoliko je početno debelo crijevo (Cekum) mobilno. Kod retrocekalnog postavljenja apendicitisa bol je u desnom gornjem abdomenu.

Najteža dijagnoza

Najteže se dijagnosticira akutni apendicitis smješten u zdjelici, jer u kliničkoj slici oboljenja dominiraju povraćanje i proljev, a prave bolne osjetljivosti nema, nego postoji neodređena nelagodnost kod palpacije iznad stidne kosti. Međutim, dijagnoza se može postaviti digitorektalnim pregledom, gdje u početnoj fazi postoji bolnost, a u poodmakloj fazi pipa se otečeno crijevo ili gnojni sadržaj kao posljedica perforacije.

Više o temi Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

RIJEČ STRUČNJAKA
Zašto hrčemo i koliko je to opasno
VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA
Bruh kod beba se spontano povlači
NA VRH

Podijeli članak na