KORISNO

Može li dvogodišnje dijete biti kratkovidno

Znaci i simptomi kratkovidnosti su razrokost, držanje slikovnica i ostalih predmeta veoma blizu očiju

Javljaju se teškoće u prepoznavanju udaljenih predmeta. Ilustracija

Z. K.

26.6.2021

Kratkovidnost je nemogućnost da se jasno vide predmeti koji se nalaze daleko. Njoj jesu podložna djeca koja imaju kratkovidnog roditelja ili roditelje.Iako izvjesna djeca postanu kratkovidna u drugoj ili trećoj godini života, to stanje se češće javlja kasnije. Znaci i simptomi kratkovidnosti su razrokost, držanje slikovnica i ostalih predmeta veoma blizu očiju, sjedenje blizu televizora, teškoće u prepoznavanju udaljenih predmeta.


Odgovorna rožnjača ili sočivo

Uzroci: najčešće je to očna jabučica izduženog, a ne sfernog oblika. Zbog toga se slika udaljenih predmeta formira ispred mrežnjače (koja se nalazi sa zadnje strane oka) i zato lik izgleda zamagljeno. Ponekad je za ovu iskrivljenost odgovorna rožnjača ili sočivo.

Genetika definitivno predstavlja faktor u razvoju kratkovidnosti (miopije), ali možda ima i drugih koji još uvijek nisu poznati. Lijek je - nošenje naočala, a u odraslom dobu sočiva.


Klinička ispitivanja

Zbog brzog rasta dječijeg oka dioptrija će možda morati da se provjerava (i mijenja) svakih šest mjeseci ili slično. Trenutno su u toku klinička ispitivanja kojima treba utvrditi koliko je, na duge staze, za djecu sigurna i efikasna radijalna keratomija, hirurški zahvat koji ispravlja oblik krivine rožnjače i koji korigira miopiju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.